Annons
Nyheter

Dystra besked ger dyster framtidstro

De dystra beskeden inom svensk ekonomi kommer tätt nu.
Nyheter • Publicerad 2 september 2011

På torsdagen meddelades att det svenska inköpschefsindexet i augusti föll till 48,7 vilket ska jämföras med 50,1 månaden innan. Indexet speglar industrins konjunktur och ett värde över 50 anses peka på tillväxt inom industrin.

Från en månad till en annan gick alltså den svenska industrin från tillväxt till en krympande ekonomi. Hur allvarligt är det? Det är svårt att säga. En sak är dock klar, Sverige är ett litet exportberoende land och svallvågorna från omvärldens ekonomiska kriser når även vårt land.

Annons

På torsdagen kom även en rad andra länders inköpschefsindex – och det är en fallande trend som visas upp. I hela eurozonen föll indexet från 50,4 i juli till 49,0 i augusti.

Häromdagen kom beskedet från SEB att man tror på ett boprisfall på tio procent de närmaste två åren. Fallet kan till och med bli större än så. Swedbank tror också att det blir lägre bopriser framöver.

Många siffror blir det att ta ställning till. Extra allvarligt blir det när framtidstron hela tiden gröps ur, även om det bara gäller de närmaste åren. Tillsammans med andra globala kriser som skuldkrisen i Europa och den politiska krisen i USA är det många illavarslande signaler på en och samma gång.

Svårigheten ligger i att skilja kriserna åt, vilka som är verkliga och vilka som är förväntade. Beroende på vilket blir skiljer sig också åtgärderna åt. Riktiga kriser måste lösas medan de förväntade kan man bara förbereda sig för.

Psykologins makt är stor. Väntas det sämre tider håller man hårdare i de pengar man har. Det blir färre inköp och färre investeringar. Det är den största fienden i dessa dagar – den dystra framtidstron.

Ann-Louise Olander
Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons