Annons
Nyheter

En upphittad euro i fjällen

På en liten spång över en fjällbäck såg jag något som glimmade.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011
Mattias Karlsson
Mattias KarlssonFoto: 

Där låg ett mynt. Jag böjde mig ner och tog upp det, ett euromynt. Det var kanske det enda spåret av en yttre civilisation som jag hittade under en veckas tid i fjällvärlden. Förvisso var det inte så konstigt att hitta ett mynt på denna sträcka mellan Kebnekajse fjällstation och Nikkaloukta eftersom det kanske är den mest vandrade sträckan av alla på Kungsleden. Att myntet dessutom var av tysk härkomst visar med all tydlighet att det är många tyskar som vandrar i de svenska fjällen.

Men det är något annat som fascinerar mig mest med euromyntet därute i den yttersta vildmarken. Det får mig att tänka på de romerska mynt som man fann vid de arkeologiska utgrävningarna i Uppåkra utanför Lund. Sedan urminnes tider har människor som handlat över gränser använt de betalningsmedel som funnits till hands. Vanligen i form av mynt och då gärna i ädla metaller eftersom man ville säkerställa att pengarna hade ett beständigt värde över tid. I våra dagar är det inte själva myntet i sig som är beständigt utan en nations hela ekonomi.

Annons

Vad är en euro värd i dessa dagar? Det beror på vad valutamarknaden värderar den till. Det kan tyckas vara nyckfullt, men det är så det fungerar. Värdet på en valuta är vad marknaden uppfattar att den är värd.

För tillfället finns det många oroväckande signaler som inte pekar eurons väg. Det handlar om flera euro­länders akuta skuldkriser, kriser som långsamt riskerar att spridas till de större och viktigaste ekonomierna i eurozonen, Frankrike och till sist även Tyskland. Ingen vet idag vad lösningen på problemen är, tyvärr inte ens de som med kraft borde ta tag i problemen, politikerna.

Det talas om olika scenarier, till exempel att de mest krisdrabbade länder lämnar euron för att därigenom få bukt med sina skenande underskott. Det är i så fall en mycket besk medicin eftersom valutan de återvänder till snabbt skulle dala i värde.

En annan lösning är att inom euroområdet börja samordna även finanspolitiken och flytta en del av makten från de nationella parlamenten. Det skulle då gå mot det valutasystem som finns i dag i USA och skulle i ett slag lösa många av dagens kriser. Många politiker skulle nog föredra denna lösning men det innebär stora problem, man har inte med sig folket i respektive hemland. Detta är kanske det största hindret av dem alla, att politikerna och EU:s medborgare inte är i takt med varandra om vart unionen är på väg.

Det är synd för i euron finns framtiden, det är där vi har möjligheten att skapa den europeiska union som från början var tanken, en union som står för fred och frihet på en i århundraden krigshärjad och plågad kontinent. Det är denna historia som jag ser i euromyntet som jag hittat, ett mynt som blir ett minne från min fjälltur sommaren 2011.

Karin Ohlsson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons