Nyheter

Förberedelser för en president

I USA kan den som vill och orkar dag för dag, nästan timme för timme följa Republikanernas primärvalsomgång, där man vaskar fram partiets kandidat till presidentvalet senare i år.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2012

I Ryssland skall ny president väljas den 4 mars. Anmälningstiden för kandidater gick ut i förra veckan och den fastställda listan presenteras i slutet av månaden. Landets premiärminister, den förre presidenten Vladimir Vladimirovitj Putin är redan på förhand en självklar vinnare. Opinionsmätningar gav honom tidigare 42 procent av väljarna och nu 48 procent. Återstår att se om han får de 50 procent som medger att han kan undvika en andra valomgång. Hans presstalesman har deklarerat att Putin inte kommer att delta i några valdebatter. ”Det skulle hindra honom att lösa premiärministerns viktiga arbetsuppgifter.” Putin förefaller övertygad om att segern är hans.

Ändå är allt inte längre som det brukar vara. Den macho-Putin som fiskar lax med bar och vältränad överkropp, rider galant, flyger helikopter och står hård mot vind och väder i tornet på en atomubåt, framträdde inför publik under det nyligen genomförda parlamentsvalet. Han klev in i ringen i en kampsportsarena, den rätta platsen för en sådan machofigur. Där blev han helt oväntat utbuad. Publiken var ändå inte den intellektuella eliten, den twittrande medelklassen, inte de unga som bäst känner till omvärlden. De som buade var hans ”eget folk”, människor som gillar styrka och fasthet.

Sedan följde de stora protesterna efter valet med kanske hundratusen människor på Moskvas gator, alla upprörda över det så tydligt riggade och förfuskade valresultatet. Inför presidentvalet lovade därför Putin att montera in kameror i alla vallokaler för att registrera att allt skulle gå rätt till. Även om många oegentligheter förekom i vallokalerna, så förstår dock alla att det är räkningsproceduren som är det verkligt känsliga momentet, där kontroll behövs. Hur förs valurnorna till räkningsborden, hur kontrolleras förslutningarna, hur vet man säkert att de valurnor man tömmer är de rätta?

Rysslands näste president heter Putin. Men intressant blir det att se hur han tänker hantera alla nya tecken i skyn, alla de frihetens svalor som förebådar både en omvälvning och en fördjupad demokrati. Putin är övertygad om att enbart han kan garantera ett stabilt och starkare Ryssland. Hittills har han bara behövt kväsa ett fåtal oligarker, som uppvisat politiska ambitioner, och några journalister som vågat publicera obehagliga sanningar. Nu står han inför svårare och obehagligare beslut. Hur stillar man en framforsande vårflod av krav på demokrati och politisk anständighet? De svar som den före detta KGB-översten finner på den frågan kommer att påverka alla Östersjöstater de närmaste åren.

För övrigt anser jag att Gotland måste försvaras.

Petter Birgersson
Bo Pellnäs, Bo Pellnäs, är säkerhetspolitisk kommentator
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.