Nyheter

Ge lärarna mer frihet

Varför väljer man att bli lärare? När jag frågar engagerade lärare i min omgivning är det några svar som återkommer.
Nyheter • Publicerad 5 april 2013

Lärarna brinner för sina ämnen, oavsett om de undervisar i svenska eller matematik. De älskar kontakten med barnen. Och de njuter varje gång de ser ett barn lära sig något nytt. 

Hittills har ingen av lärarna jag träffat svarat: jag blev lärare för att jag älskar möten och administration.

Ändå läggs en allt större del av lärarnas tid åt att rätta, skriva omdömen och fylla i uppgifter i skolportaler. Den svällande byråkratin i skolväsendet ses som ett hinder – något som gör att tiden med barnen krymper.

”Egentligen älskar jag mitt jobb, men själva glädjen i lärandet försvinner när allt ska bedömas och antecknas. Jag borde lägga större delen av min tid på att förbereda lektionerna och att lära ut. Nu lägger jag större delen av tiden på efterarbete,” säger en ung kvinnlig lärare i min närhet.

Medan yrket har blivit mindre kreativt har lönerna halkat efter. Och i medierna handlar reportagen ständigt om problem – uppblåsta betyg, sjunkande resultat, stora klasser, mobbning och stök - medan alla goda exempel hamnar i skymundan.

Det är inte så märkligt, egentligen, att lärarlinjen blivit allt mindre eftersökt. I förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att intagningspoängen till lärarlinjen är så låga att i stort sett vem som helst kan komma in.

”Resursstarka studenter väljer andra utbildningar,” säger Mikael Börjesson, docent i utbildningssociologi vid Uppsala Universitet.

Några snabba lösningar finns förstås inte. Men nog borde det vara läge att satsa stort på lärarutbildningen – så att den får rykte om sig att vara påkostad, intensiv och krävande.

Intelligenta ungdomar vill ha utmaningar. Nittonåringar med toppbetyg väljer inte sällan utbildningar med höga intagningspoäng – för att se om de klarar av det. Att gå på läkarlinjen eller läsa teknisk fysik signalerar att man är intelligent. Om lärarutbildningen får rykte om sig att vara krävande kommer den sannolikt också dra till sig fler begåvningar.

Dessutom måste läraryrket bli mer attraktivt. Ett statligt tillskott så att lönen kan höjas vore ett bra steg på vägen. Pengar är förstås inte allt - men om man vill få begåvade ungdomar att välja bort lukrativa karriärer inom den privata sektorn så krävs det att läraryrket blir mer lönsamt.

Läraryrket borde också kunna locka ungdomar som vill ha ett fritt och flexibelt yrkesliv. Politiker har i många år försökt förbättra läget i skolan genom ökad detaljstyrning. Men det har fått till effekt att många läraryrket har tappat i status.

Nu pågår en utredning för att se hur administrationen ska kunna minska. Det är viktigt att den ger resultat. Det kan vara svårt för politiker att inse – men ibland åstadkommer man mest genom att släppa taget. Det är hög tid att lita på lärarna och låta dem göra sitt jobb. 

Petter Birgersson
Karin Rebas
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.