Nyheter

Svenskt VM i hyckleri

En testfråga: Byggde Västtyskland en mur den 13 augusti 1961 för att hindra människor att fly från fattigdom och förtryck i Västtyskland till välstånd och frihet i DDR? Ja, säger väl Lars Ohly och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, som båda offentligt begråtit murens fall.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2012

Nu har det kommunistiska parti som kallar sig Vänsterpartiet valt ny ordförande. Han vill sitta i en svensk regering och bestämma över oss. Partiet slopade ”kommunisterna” i sitt namn – efter murens fall den 9 november 1989, detta nog för att inge oss förtroende. Men varför då inte före murens fall?

Om vi ser på Jonas Sjöstedts företrädare: Hilding Hagberg stod hedersvakt vid Stalins bår i mars 1953. CH Hermansson hyllade Stalin som ”mänsklighetens störste välgörare”. Lars Werner skickade ett hyllningstelegram till DDR 4 oktober 1989 – fem veckor före murens fall.

Inget samhälle blev kommunistiskt – eller med dagens språkbruk socialistiskt: det är samma sak – efter fria val. Och inget av dessa samhällen blev demokratier. I alla styrde ledningen med terror. Den som är intresserad av siffror över antal offer kan studera historikerna Robert Conquest, Richard Pipes, Rudolph Rummel, Anne Applebaum. Det ska man göra en dag när man känner sig stark.

Nu kan dagens socialister säga att terrorn var ett beklagligt olycksfall i arbetet – det var inte så illa menat. (Även om det kanske var synd om dem som mördades.)

Vänsterpartiets partiprogram handlar om att kapitalismen leder till förtryck och elände; i stället ska socialismen ge frihet och välstånd. Men en titt i historien visar att alla socialistiska samhällen förenat diktatur med fattigdom. Det är inte konstigt. Liberalismens moderne ideolog Friedrich Hayek skriver i sin bok Vägen till träldom att om staten tar över alla företag är demokratin i fara. Om staten äger alla pappersbruk – vilka oppositionella tidningar är då garanterade papper? Kapitalismen förutsätter frihet för alla att starta företag och konkurrera. Och kapitalistiska ekonomier har så gott som alltid förenats med politisk frihet och demokrati.

Jonas Sjöstedt lovar att en socialistisk ekonomi löser alla problem. Det är den han och hans parti vill bilda.

Socialismens huvudtanke är att fri företagsamhet ska förbjudas. Men det individuella initiativet är skapandets och den ekonomiska utvecklingens huvudkraft. Socialismen stryper just den. Och resultatet har blivit att socialismen överallt lett till fattigdom. Om socialismen skapat välstånd skulle Nordkorea varit världens rikaste land, med Kuba som tvåa. Och Schweiz och Singapore varit de fattigaste länderna.

Kommunisterna hyllar sig själva för strävan efter demokrati och välstånd. Om det funnes ett VM i hyckleri skulle detta osmakliga parti vunnit guld.

Petter Birgersson
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.