GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Garaget blev vardagsrum för hela Hammenhög

Dag Nemeth och Camilla Backman har skapat en plats de själva skulle vilja gå till. På bara ett år har Garageprojektet blivit hela Hammenhögs vardagsrum.
Nils Herman Nilssons gamla bilfirma i Hammenhög har blivit kulturcentrum. Och konsertlokal, galleri, dansbana och biograf. Camilla Backman och Dag Nemeth har gjort garaget hippt.
Nils Herman Nilssons gamla bilfirma i Hammenhög har blivit kulturcentrum. Och konsertlokal, galleri, dansbana och biograf. Camilla Backman och Dag Nemeth har gjort garaget hippt.
Foto: 

Ett vardagsrum fullt av sammetsklädda möbler som inte passar in i vitmålade Österlenrum längre.

Möbler som hundratals besökare har suttit på under konserter och föreställningar i garaget det senaste året. Garageprojektet, det som Camilla Backman och Dag Nemeth driver i den nedlagda bilfirman vid torget i Hammenhög har haft en riktigt stor publik i sommar. Fast störst behöver inte betyda bäst.

– När vi hade teater här kom det 25 personer. Det var intimt och bra och alla satt nära varandra och nära scenen.

Varje vecka under juni och juli har förbipasserande knappast kunnat missa de stora hemsnickrade skyltarna vid vägen som annonserat veckans händelser.

Spelningar med Mackaper och Problem & Docenterna, Wanderkinos stumfilmsbiograf och Campingteaterns dockteater för vuxna. Det har varit en intensiv sommar.

Var får ni all energi ifrån?

– Vi gör det här för att det är kul. Vi har pratat mycket om vad som är vår drivkraft och vi kommer alltid fram till samma sak: att det är lusten och glädjen som styr. Band, filmer och utställningar som vi själva hade velat se får plats här, säger Camilla Backman.

Om man ska berätta historien från allra första början måste man gå tillbaka till en kväll på restaurang Röda Kvarn i Stockholm i början av 2000-talet. Camilla Backman var hemma från London för – Vår fyrlängade gård på en åker blev till ett garage i en by på Österlen. Det känns maxat, säger Dag.

att hälsa på sin syster och stötte ihop med Dag Nemeth från Kristiansand i Norge.

Och på den vägen är det. En lång väg, som tog dem till London och en svindyr lägenhet för att Camilla skulle gå klart sin konstutbildning.

– Flyttar man till Stockholm hamnar man i Råg-sved. Det var helt okej, men jag har aldrig känt mig som Stockholmare, säger Camilla.

Där blev de kvar i sex år. Konstprojekt, utställningar och ännu ett barn föddes. Hela tiden närde de drömmen om gården på landet där de skulle få plats och utlopp för sin kreativitet.

– Vår fyrlängade gård på en åker blev till ett garage i en by på Österlen. Det känns maxat, säger Dag.

Inga kopplingar till den här delen av världen fanns tidigare. På Blockat hittade de en trea i ett hyreshus på andra sidan torget av en slump.

Just där, bakom hyreshuset började det första garageprojektet: Där låg ett mindre nedlagt garage som paret började hyra.

– Vi började med en utställning i smörjgropen under påsken 2008, för att visa vem vi var för byn.

Som många andra spanade de på huset på hörnan och förra våren blev dem de lyckliga ägarna. Till invigningen i början av september kom Gubbängen Allstars och senare under hösten kultbandet Träd, Gräs och Stenar.

Nils Herman Nilsson och senare hans son Folke Nilsson drev en av Skånes största bilfirmor här från 1928 till 1982. Opel står textat med stora vita bokstäver på fasaden och gamla oljefat lutar sig mot husväggen. Men inte en enda bil finns i garaget.

Istället en scen byggd av Weibulls gamla lastpallar och en hemmagjord bardisk. Snören med färgglada vimplar hänger från taket, på väggen är blommiga gamla täcken upphängda och längs scenkanten dinglar kulörta ljusslingor. 400 kvadratmeter ren glädje för ett konstnärspar. Och snart ska hela rasket K- märkas.

– Det är jättebra för huset och för oss att det får behålla sin prägel.

Med K-märkningen kommer ekonomisk hjälp med renoverig och undehåll. Annars har de försökt hålla sig borta från bidrag.

– Vi gör inte det här för att tjäna pengar. Vi är klassiskt fattiga konstnärstyper. Men det regnar in på vinden. Där hade varit häftigt att ha studio,tycker du inte det? frågar Camilla och vänder sig till Dag.

Dag är filmare och konstnär. Men också ljudtekniker och trummis. Att det blivit mycket konserter nyligen är mest en slump.

– Det finns många bra artister och konstnärer vi vill bjuda in. Band har börjat höra av sig nu men de första spelningarna ordnades av bland annat Magnus Svenningson från Cardigans.

Förhoppningen är mer film, mer konst, mer av allt. Och att alla ska känna sig välkomna. Skolan hade sitt julspel här förra vintern och till julen anordnas marknad av byalaget. Men visst har de märkt av motståndet mot nyinflyttade konstnärer från huvudstaden också.

– Men man kan inte vara omtyckt av alla. Man får rycka på axlarna åt sådant. Alla har rätt till sin åsikt och det finns många fler positiva än negativa. Det var kul när en gammal Hammenhögsbo kom för att se Torsson och sa: "Det här har ni gjort bra fastän ni är Stockholmare", säger Camilla.

De har märkt att det finns en publik hela året, inte bara på sommaren. Det saknas bara lite uppvärmning i garaget.

– Sträcker man ut en hand finns alltid hjälp att få. Hammenhög är en fantastisk by. Att flytta hit är det bästa vi har gjort, säger Camilla.

En granne sticker in huvudet genom bilporten.

– Vill ni ha några stolar jag ska göra mig av med?

Läs mer