Hässleholm

Fridolin: "Sverige ska ta ledarrollen"

Vittsjö Artikeln publicerades

Miljöpartiet vill få utdelning för sin klimatpolitik.

– Vi spelar roll. Mycket av den politik som inspirerar världen är politik som vi har fått slåss för, säger MP-språkröret Gustav Fridolin i sitt sommartal på hemmaplan i Vittsjö.

Partiet har en lång väg att vandra i väljaropinionen om det inte ska tappa i nästa riksdagsval. Enligt SCB:s majundersökning är partiet nere på fem procent. Miljöfrågorna är inte längre lika heta i debatten, men det tänker Fridolin och hans partikollegor ändra på.

– I grunden handlar det om att det är den viktigaste frågan för oss som mänsklighet och under de närmaste åren kommer de kanske viktigaste klimatbesluten under både min och din livstid att fattas. Då behövs det starka miljöpartier, säger han till TT.

Med president Donald Trump i Vita huset ser Fridolin det som än viktigare att Sverige tar på sig ledarrollen i klimat- och miljöfrågor. Om inget görs kommer det år 2050 finnas mer plast än fisk i haven, säger han och pekar också på att havens förmåga att absorbera värme verkar vara på väg att avta. Världshaven försuras och korallreven förstörs. Samtidigt är tre miljarder människor beroende av föda i form av fisk och skaldjur.

– På samma sätt som de globala problemen får lokala konsekvenser så kräver de lokal handling, säger Fridolin.

Det är hans sjätte sommartal under Vittsjödagarna, där karusellerna trängs med försäljare av skånsk brännvinskorv, ungerska langos och magnetsmycken. Här var Sverigedemokraterna det parti som fick flest röster förra valet, 26 procent. Miljöpartiet landade på åtta.

– En av förklaringarna är att delar av Sverige känner att man aldrig får plats i debatten, att det alltid handlar om precis vad som händer i Stockholm och att frågor som är oerhört viktiga här liksom inte får plats i debatten. Och det skapar ett missnöje som definitivt Sverigedemokraterna har kunnat använda, säger han.

Hans eget och Miljöpartiets recept för landsbygden är satsningar på småföretag och miljöomställning, som skapar jobb i hela landet, men också bredbandssatsningar och fungerande kollektivtrafik.

– Vid sidan av jobb och transporter så pratar vi om bildning: En bra skola över allt, högre utbildning, att man inte ska behöva flytta för att man pluggar vidare, och bibliotek.

Cecilia Klintö/TT

Fakta

Fridolins sommartal

Gustav Fridolin växte upp i Vittsjö i Hässleholms kommun, men flyttade hemifrån när han skulle börja på gymnasiet. Numera är han bosatt i Sundbyberg i Stockholm med fru och två barn, men har släkten kvar i Vittsjö.

På lördagseftermiddagen höll han för sjätte gången sommartal i samband med Vittsjödagarna på en liten scen intill Vittsjön inför en välfylld asfaltsplan. Publiken hade ett stort inslag av applåderande partikamrater, bland annat flera regeringskollegor. Även hans mamma var på plats.

Visa mer...