Annons
Nyheter
Små prisrörelser på bostadsmarknaden i september.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010
Foto: 

Stockholm. Den senaste tremånadersperioden har villapriserna i riket gått ned med 1 procent, medan bostadsrättspriserna stigit med 2 procent. Den senaste månaden har priset på villor ökat med 1 procent medan priset på bostadsrätter legat stilla.

Men avvikelser finns–både uppåt och nedåt. I centrala Stockholm och Göteborg är bostadsrättspriserna tillbaka på 2007 års toppnivåer.

Annons

– För Stockholms del innebär det att priset nu är uppe på 56 152 kronor kvadratmeter, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Liten nyproduktion och stor inflyttningen är förklaringen.

– Men variationerna är stora i landet. Bostadsrätter i Uppsala län har i snitt stigit med 11 procent under den senaste tremånadersperioden, medan de fallit med 13 procent i Västmanland, säger Pütsep.

För villor är motsvarande extremer en uppgång med i snitt 6 procent i Kalmar län samtidigt som grannlänet Kronobergs villapriser fallit med i snitt 9 procent.

Hittills har inga effekter märkts av det bolånetak som infördes den 1 oktober.

– Frågorna kring det har blivit fler, men vi får nog vänta ett par månader innan vi ser några effekter, tror Pütsep.

Enligt SBAB:s Mäklarbarometer väntas effekterna av bolånetaket bli att priserna planar ut under fjärde kvartalet och försäljningarna ta längre tid. Effekterna bedöms bli större i Storstockholm än i Storgöteborg och Stormalmö.

Bostadsmarknaden i storstadsregionerna blev, enligt Mäklarbarometern, betydligt starkare än vad mäklarna räknat med under tredje kvartalet. 45 procent av mäklarna uppger att priserna på bostadsrätter ökat och motsvarande andel för småhus är 34 procent. Försäljningstiden har emellertid blivit längre i alla de tre storstadsområdena.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons