GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dämpa ljudet med snygg design

Ljuddämpare och läcker design, det kan väl inte höra ihop? Jodå, fråga bara Anders och Gunilla Vardam i Ystad. De har till och med gjort företag av denna annorlunda kombination.
Nyheter • Publicerad 20 april 2010
Foto: 
Bild: mark hanlon
Bild: mark hanlonFoto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

– Ljuddämpare behöver inte vara fula, tvärtom. De kan vara del av en spännande inredning, säger Gunilla Vardam.

Det är parets lägenhet i centrala Ystad ett gott exempel på. Här möter vi väggprydnader, tallriksunderlägg, anslagstavlor, lampor och sänggavlar. Alltihop som krydda till inredningen, och alltihop med ljuddämpande funktioner.

– Den här är gjord av polyesterfilt, alltså återanvända petflaskor. Det är ett mycket starkt och bra material, säger Anders Vardam och stryker med handen över en stor grå tavla med blomsterformade urklipp där i vardagsrummet.

Han pratar om hur ljudet rör sig framåt i vågor, och hur dessa kan fångas och mjukas upp av olika material och former.

– Men det handlar inte om att dämpa allt ljud rakt av, utan om att få en så bra ljudmiljö som möjligt, säger Anders Vardam.

Sedan hänger det också på utseendet. För det är designen som ska låta dessa ljuddämpare hitta in inte bara i offentliga lokaler, utan lika väl i ditt och mitt hem. Och de ska inte döljas, utan framhävas.

– Det blir en sorts dubbel funktion. Vi arbetar mycket med form, linjer, skuggor och ljus. Vissa tror först att det bara är konst vi sysslar med, säger Gunilla Vardam.

Visst skulle det kunna vara så. Inte minst med tanke på att Anders Vardam är konstnär i grunden.

Båda är de ursprungligen från Stockholm. Här hade Gunilla Vardam tidigare eget rekryteringsföretag med hundratals anställda. Det var i samband med denna karriär, under besök på diverse företag, som hon lade märke till alla hiskeligt fula ljuddämpare.

– Jag tänkte att det måste ju kunna göras på ett snyggare sätt, säger hon.

För fem år sedan gjorde hon slag i saken, lämnade sitt företag och startade i stället Design5mm. Anders lyckades hon också locka med sig.

Och för två år sedan gick flyttlasset till Ystad.

Företagsbasen, med utställningshall och produktion, har de i Malmö. Men samlar inspiration gör de helst i och kring Ystad.

Mycket av dator- och telefonjobbet sköter de från lägenheten. Det är också här i hemmet de testar sina produkter.

Och med tanke på den minimalistiska inredningsstil som så länge varit hett eftertraktad kan parets filttavlor säkert göra succé.

I de nya husen ska det vara stort, öppet och högt i tak. Mattor och gardiner lyser med sin frånvaro, och gärna kryper möblerna utmed väggarna. Måhända en fröjd för ögat – men rena plågan för öronen.

– Och en bra ljudmiljö är faktiskt en förutsättning för att man ska trivas i sitt hem, säger Gunilla Vardam.

– Det är något som man lätt glömmer bort.

Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.