Koka egen rödfärg på gammalt vis
Den allra första rödfärgen som användes i Sverige var rödtjära. Man tog vara på rött pigment ur restprodukter från koppargruvor och järnbruk och blandade det med tjära. Främst användes rödtjäran till tak. Senare kom man på att vanligt rågmjöl kunde användas som bindemedel för att koka färg.
Den första rödfärgen var ljus i kulören. Det var först i mitten av 1900-talet som man började använda ett mer högbränt pigment i rödfärgen som gav den riktigt mörkröda färgen. Men i dag blir den ljusare varianten, så kallade Falu ljus, allt mer populär. Och trenden startade på Skansen där målaren Björn Andersson kokar sin egen rödfärg. Det var i slutet av 1980-talet som den dåvarande kulturchefen på Skansen beslutade att museets rödfärgade byggnader skulle målas i den mer ursprungliga ljusa, röda kulören.
– Eftersom den inte fanns att köpa i färdig färg specialbeställde vi ljust pigment från Falu koppargruva och kokade färgen själva, berättar Björn Andersson.
Och det har man gjort sedan dess. Den ljusa, röda färgen som blev över från kokningen såldes i Skansenbutiken, och när efterfrågan ökade fortsatte man att koka ljus rödfärg till försäljning. I dag finns den även att köpa färdig från andra fabrikat. På Skansen kokar man fortfarande sin egen färg, men enbart för eget bruk. Och man gör det enligt gammalt recept med rågmjöl som bindemedel.
– Personligen tycker jag nog att vetemjöl ger lite bättre klistringseffekt. Men vetemjölet möglar snabbare i burken, och här på Skansen är det noga att vi följer gamla metoder, säger Björn Andersson. För att göra egen färg börjar man med att koka upp vatten i en stor kittel. När vattnet kokat upp tillsätter man järnvitriol. Sedan tillsätts mjöl och färgpigment. Järnvitriolen har konserverande effekter på träet.
– Tillsammans med det bindande mjölet och det röda pigmentet som skyddar mot uv-strålning blir färgen ett utmärkt skydd för trä. Dessutom är den miljövänlig och billig. Och det är lätt att underhålla byggnader som målats med slamfärg. Den gamla färgen går att borsta bort innan man målar på ny.
Men målaren Björn Andersson har fler och kanske tyngre argument till rödfärgens fördelar.
– Det är den enda färgen som åldras med värdighet. Den blir bara vackrare och vackrare när den åldras.