Annons
Nyheter

Höstskörd för närande

Centerpartiet och Annie Lööf är utdömda av många. Det kan vara en allt för tidig dödförklaring.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014
Lööfskugga
LööfskuggaFoto: Foto: FREDRIK PERSSON / TT

När Annie Lööf i september 2011 valdes till ordförande i Centerpartiet var förväntningarna från hennes anhängare uppskruvade. Hon bidrog i allra högsta grad till det själv. Om det egna partiets potential i väljarkåren sa Lööf: ”Jag har en långsiktig målsättning till 2022 på 20 procent”.

Annie Lööf hade en skarp marknadsliberal politisk profil, något som traditionellt inte förknippats med Centerpartiet. Men i ett parti på jakt efter framtidshopp representerade Lööf något nytt. Även mer traditionella centerpartister smittades av Lööfs entusiasm. Det är svårt att undvika att tala om ålder när det gäller Annie Lööf. Hon var 28 år och nybakad jurist när hon blev partiledare och minister. Det är med alla mått mätt ungt.

Annons

Därför är det inte särskilt konstigt att Annie Lööf haft en hel del bekymmer under de år som följt sedan tillträdet. Hon sparkade Tillväxtverkets chef Christina Lugnet efter avslöjanden om dyr intern representation på verket. Sedan visade det sig att näringsdepartementet stått för festnotor för Centerpartiets politiska stab. En första hård trovärdighetssmäll drabbade Lööf.

Just förtroende har Lööf haft svårt att uppbåda bland allmänheten. I opinionsundersökningar hamnar hon ofta lågt i den grenen. När dessutom Centerpartiets opinionssiffror dansat runt riksdagsspärren har även det interna motståndet väckts till liv. Krutdurken exploderade under debatten om det kontroversiella förslaget till partiprogram – legalisering av månggifte, platt skatt och fri invandring var väl svårsmält för folkdräktscentern. Programmets vassaste kanter slipades dock av och Annie Lööf kunde lugna styrkorna efter ett hyfsat val till EU-parlamentet, där Centern till och med gick fram något. Tre år av erfarenhet har skänkt Annie Lööf politisk mognad. Hon har fått möjlighet att hitta en politisk balans mellan partiets socialkonservativa tradition och det liberala marknads- tänkandet. Det är möjligt att Lööf i det lyckas hitta ett utrymme i valmanskåren för ett moderniserat parti som även ger landsbygden och småstäderna nytt hopp.

Att som i sommartalet våga tala om bilen, i modern tappning, som en nödvändighet i stora delar av landet är klokt. Att, som motvikt till Gudrun Schymans och Åsa Romsons kollektiva skuldbeläggande, lyfta fram individuellt ansvar och initiativkraft som främsta förändringsredskap är befriande. Och att inte vika ned sig när kritiken mot den egna personen blåser som hårdast tyder på mod.

Centerns möjligheter har dömts ut och relevanta frågor om partiets existensberättigande har ställts. Kanske är det då, när ringdomaren räknat till åtta, som Lööf reser sig och slår in sin hårdaste uppercut.

Carolin Dahlman
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons