Nyheter

40 procent lägre elpris i maj

Elpriset i maj i år var omkring 40 procent lägre än under maj i fjol.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2012

Men avtalslösa kunder får som vanligt betala ett trögrörligt och betydligt högre elpris än kunder som valt ett elavtal.

Enligt elbytarsajten elskling.se är anledningen till det lägre elpriset en hög produktion av vattenkraft i kombination med den svaga världsekonomin. Och trots att tillgängligheten i kärnkraftverken gått ner från 85 procent i april till 67 procent i maj sjönk elpriset. Lägre elförbrukning och en tidig vårflod är förklaringar. Även kolpriset har fallit.

– Det är flera faktorer som samverkar till att svenska konsumenter nu erbjuds ett lägre elpris än på länge. Det är positivt för dem som är aktiva men tråkigt för dem som går miste om chansen att sänka sina elkostnader, tycker sajtens vd Faraz Azima och syftar på de kunder som inte valt elprisavtal utan betalar det högre tillsvidarepriset.

Enligt honom har gapet mellan rörligt elavtal och tillsvidareavtal vidgats ytterligare.

Samtidigt skriver Svenska Kraftnät i en rapport att driftläget i stamnätet varit stabilt under perioden januari–april. Enligt rapporten har elområde 4, Sydsverige, under cirka 90 procent av perioden haft samma elpris som elområde 3, Stockholm.

YA Praktikant
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.