Nyheter

6 av 10 moskéer gav lagstridiga råd

Sex av tio moskéer, som Uppdrag granskning har kontaktat, avrådde en kvinna att polisanmäla misshandel. I kvällens SVT-program framgår att råden från moskéernas representanter många gånger strider mot svensk lag.
Nyheter • Publicerad 16 maj 2012

Från sex av tio moskéer var svaret att hon som i reportaget låtsades vara misshandlad hustru till en man som gift sig med ytterligare en kvinna, skulle ställa upp på sex med maken, fastän hon inte ville.

Sex av tio tyckte att kvinnan inte skulle polisanmäla misshandeln. Vid en moské rådde delade meningar. Vid en gavs en vagt svar. Bara vid två moskéer var rådet att kvinnan definitivt skulle polisanmäla.

Nio av tio sade att mannen har rätt att under vissa förutsättningar gifta sig med flera kvinnor. Bara en sade att mannen inte kan göra så och att han måste följa svensk lag.

De lagstridiga råden till kvinnorna gavs av imamer eller familjerådgivare.

När Uppdrag gransknings Janne Josefsson vände sig till två av de största moskéerna för att fråga efter deras officiella hållning var svaren helt annorlunda.

Ordföranden för islamiska föreningen i Uppsala hävdar i inslaget att man följer svensk lag. Konfronterad med vad imamen vid moskén sagt till kvinnorna säger ordföranden att det är imamens personliga åsikt att kvinnan ska förlåta mannen i stället för att anmäla misshandeln.

Den imam kvinnorna träffade i Stockholms moské försvarade månggifte och rådde kvinnan att inte polisanmäla den misshandlande maken. Hans förslag var att kvinnan i stället skulle ge mannen mer kärlek.

– Vägra inte ge kärlek till honom så kanske han kommer att ändras, sade imamen.

Sedan styrelsen för Islamiska förbundet Stockholm sett inslaget med imamen valde de att omedelbart stänga av honom samt starta en utredning.

– Det här rör sig om tydliga brott mot svensk lagstiftning och de begår tjänstefel i egenskap av imamer och föreningar, säger Mohammad Fazlhashemi, professor och författare till böcker om bland annat muslimsk idéhistoria.

Han medverkar själv i programmet och har fått en skriftlig presentation av råden som getts till kvinnorna.

– Det de här männen säger till kvinnorna kränker deras mänskliga rättigheter. Männen förnedrar och kränker kvinnorna när de säger att "du måste stå ut med att den här mannen slår dig", säger Mohammad Fazlhashemi.

Han är starkt kritisk till de imamer i inslaget som inte följer svensk lagstiftning.

– I och med att moskéerna tagit emot statsbidrag har de också förbundit sig att följa svensk lagstiftning och demokratiska grundprinciper.

De som kommer till tals i inslaget beskriver han som "konservativa, bokstavstrogna traditionalister".

– Nu krävs det självrannsakan. Man måste rensa bland det här ogräset.

Mohammad Fazlhashemi, som själv är muslim, tycker att de omoderna moskérepresentanterna ger muslimhatare och Sverigedemokrater vatten på sin kvarn.

– De bekräftar ju nidbilden av muslimer. De är djupt beklagligt att de lever upp till alla fördomar som islamofoberna har.

Först och främst vill Fazlhashemi att imamerna ställs till svars för att de inte följer svensk lagstiftning, trots statsbidrag. Men på sikt krävs något mer.

– 1948 bildades den första svenska muslimska församlingen, men när det gäller utbildade imamer är församlingarna fortfarande hänvisade till sina hemländer.

Genom att starta en modern högskoleutbildning för imamer i Sverige tror Fazlhashemi att vi skulle få mer demokratiska, genusmedvetna imamer.

I den hätska debatt Fazlhashemi nu tror kommer att blossa upp misstänker han att han kommer att få dubbelt stryk. Dels kommer han att drabbas av att alla muslimer dras över en kam – på ett sätt som medlemmar av Svenska kyrkan och kristna bokstavstroende inte gör.

– Samtidigt kommer jag i egenskap av muslim att bli stämplad som en femtekolonnare, den som går muslimhatarnas ärenden.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.