Annons
Nyheter

620 miljoner till Saab från Kina

Saab Automobile har gjort klart ett avtal där bolagets kinesiska partner Youngman lånar ut 70 miljoner euro, drygt 620 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 12 september 2011

I dag väntas Saab överklaga tingsrätten nej till rekonstruktion.

Facken avvaktar med konkursansökningar.

Annons

Lånegivaren Youngman får i gengäld del i rättigheterna till den nya plattform som Saab utvecklar.

Uppgörelsen ingår i en så kallad överbryggningsfinansering för att hjälpa Saab på kort sikt och för att bolaget ska ha pengar under en rekonstruktion. Allt är dock inte klart. Enligt pressmeddelandet jobbar man fortfarande med slutförandet av transaktionen.

Intentionen är att lånet ska betalas tillbaka när Pang Da och Youngman har köpt in sig i Swedish Automobile för 245 miljoner euro – en affär som först måste godkännas av bland annat myndigheter i Kina och Sverige.

IF Metall och Fackföreningen Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer kommer inte att lämna in några konkursansökningar för Saab i dag.

Saab Automobile väntas lämna in sitt överklagande om rekonstruktionen och handlingarna når då hovrätten i morgon. Proceduren vid överklaganden är att handlingarna lämnas in till den tingsrätt vars dom överklagas som skickar handlingarna vidare till hovrätten.

– Rutinerna är att överklaganden skickas i väg med post, säger Mona-Lisa Johansson på Vänersborgs tingsrätt.

IF Metall kommer inte att lämna in någon konkursansökan för Saab i dag.

"Jag har fortfarande förhoppningen att Saab ska ges möjlighet till rekonstruktion. Då får IF Metalls medlemmar snabbare sin lön via lönegarantin och bolaget får ett välbehövligt andrum", skriver IF Metalls klubbordförande på Saab Håkan Skött i ett pressmeddelande.

Fackföreningen Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer kommer inte heller att skicka in någon konkursansökan i dag.

– Vi tror på att överklagan angående rekonstruktionen ska kunna gå igenom, så vi avvaktar tills vidare, säger Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer, och berättar att beslutet bestämdes vid ett medlemsmöte.

Annons

– Det var det här som var den allmänna meningen, att inte skicka in någon konkursansökan just nu.

Framtiden för Saab Automobile är allt annat än säker. Men mitt under krisen har facket IF Metall lyckats förhandla upp sina medlemmars löner med 500 kronor.

– Det har naturligtvis känts lite konstigt, men samtidigt är det ju också en process som måste fortsätta. Nu känns det skönt att vara klar med det här. Då slipper vi ha det hängande över oss, säger Håkan Skött, klubbordförande på IF Metall, till TV 4 Nyheterna Väst.

De nya lönerna gäller från den 1 juni 2011 och första gången som de betalas ut blir i oktober. Om nu krisen löser sig.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons