Annons
Nyheter

800 000 för säkerhet vid föreläsning

Den dödshotade konstnären Lars Vilks avslutade sin avbrutna föreläsning på Uppsala universitet i dag. Notan för säkerhetsarrangemangen landar på nära 800 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2010
Foto: 

- Det här ingår ju inte i mitt dagliga tillvaro. Men när det blir arrangemang av offentlig karaktär som denna så kan det bli sådana pengar, säger Vilks till TT efter föreläsningen.

I maj avbröts den förra föreläsning sedan Vilks blivit attackerad efter att ha visat material som muslimer uppfattar som svårt kränkande. Även för fortsättningen i dag var temat våld, grymhet och orättvisa och gränsdragningar för konsten.

Annons

- Det har på många sätt visat sig vara en passande titel, sade Vilks inför publiken.

Salen var fylld av åhörare, många journalister - och väldigt många väktare och poliser i olika former. Säkerhetsarrangemangen var omfattande med lång kö till identitetskontroll och röntgenmaskin.

Fyra män avvisades efter att ha stoppats i kontrollerna. Men föreläsningen kunde slutföras som planerat, även om samma bilder visades.

Ungefär 130 poliser stod för bevakningen. Kostnaden för insatsen ligger på cirka 700 000 kronor. Till det kommer notan för väktarna. Den tas av universitetet och hamnar på 50 000-70 000 kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons