Afghanistansoldater samlas i Skåne
I dag återsamlas de på det skånska regementet Revingehed för att få "ett mentalt bokslut", skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.
Syftet med träffen är att identifiera och erbjuda stöd åt dem som behöver det till följd av sina upplevelser under tjänstgöringen. De ska också få prata om vad de har varit med om och hur det har varit att komma hem.
Sergeant Per Larsson, 32, har gjort två turer i Afghanistan. Han har varit i strid många gånger, kulorna har träffat bilen han suttit i och till och med gått igenom hans byxben. Men han och kompanikamraterna har klarat sig undan allvarligare skador.
– Man blir inte rädd under tiden det händer, adrenalinpåslaget gör en fullständigt koncentrerad på uppgiften. Efteråt kan tanken komma hur nära det var, men man konstaterar att det gick ju bra denna gången också, säger Per Larsson.
Han får ofta frågan hur det är i Afghanistan och varför han valt att åka dit. För Per Larsson är svaret enkelt och självklart.
– Sverige måste ta sitt ansvar, vi kan inte bara vältra över det på andra länder. Afghanerna reder inte ut situationen själva, vi måste hjälpa dem. Landet har varit en bas för terrorism länge, men så länge vi är där och stör får terroristerna i alla fall vara någon annanstans.
Svenskarna samarbetar tätt med de afghanska säkerhetsstyrkorna. Det är inte helt oproblematiskt alla gånger, kulturskillnaderna är avgrundsdjupa. Svenskarna får grundlig undervisning i afghanska seder och bruk före avfärd.
– Tålamod. Synen på tidpassning till exempel är inte samma som vår. Och det är viktigt att se till att befälen inte tappar ansiktet inför sina mannar. Men det finns ömsesidig respekt, de har förståelse för att vi inte tänker som de gör heller, säger Per Larsson.
En bra soldat ska vara lugn och stabil med stor förståelse för andra politiska system, religioner och kulturer, menar han. Och själv skulle Per Larsson inte tveka att åka till Afghanistan en tredje gång.
– Vi gör skillnad, om inte annat så för stunden. Och man måste tro att vi kan hjälpa till att göra saker bättre även på sikt.