Nyheter

Allt fler syrier får stanna

Sedan Migrationsverket nyligen klassat konflikten i Syrien som "svåra motsättningar" får fler asylsökande uppehållstillstånd.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2012

Men än anses inte "inre väpnad konflikt" råda, något som skulle ge nästan alla rätt att stanna.

Under de första månaderna 2001 fick 7 procent av de asylsökande från Syrien stanna, men från december, då konflikten uppgraderades, är siffran 66 procent. Totalt sökte 466 syrier asyl i Sverige under året.

Läget i Syrien har drag av inbördeskrig men Migrationsverket och de migrationsdomstolar som ytterst uttolkar lagen har hittills inte velat bedöma det som en "inre väpnad konflikt". Ribban för att klassas som sådan är mycket hög. Det måste vara utdragna, intensiva strider och risken för civilbefolkningen måste vara stor.

– Det måste vara förenat med fara för en person att enbart vistas i landet, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik.

Men det finns de som anser att myndigheterna gör en felbedömning som skickar tillbaka en del av de asylsökande till landet. Asylrörelsen i Stockholm vill se ett totalstopp.

– Vi tycker det är hemskt. Det är en krigszon där och ändå skickar de folk härifrån. Det är hemskt, för de riskerar livet, fängelse och tortyr, säger aktivisten Azad Qamsiloki till Ekot.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.