Annons
Nyheter

Annie Lööf blir ny näringsminister

C-ledaren Annie Lööf blir ny näringsminister, uppger Fredrik Reinfeldt. Lena Ek blir ny miljöminister.
Nyheter • Publicerad 29 september 2011

Anna-Karin Hatt fortsätter som IT-minister, men tar även över ansvaret för energifrågorna.

– Maud Olofsson och Andreas Carlgren lämnar regeringen, sade statsminister Fredrik Reinfeldt, när han inledde den pressträff där den nya regeringen presenterades.

Annons

Den nya centerledaren Annie Lööf tar över den tunga näringsministerposten från avgående Maud Olofsson.

– Detta är en tydlig signal från min sida, sade Annie Lööf.

– Jag vill skapa nya möjligheter för Sverige, fortsatte hon.

– Företagsamhet och teknik är en viktig drivkraft för att skapa hållbar ekonomi, säger hon.

– På näringsdepartementet i dag finns en rad spännande frågor som jag ska fortsätta med, säger Lööf och betonar att hon ska hålla ett "tydligt fokus på företagande".

Hon säger vidare att hon vill förbättra innovationsklimatet i Sverige för att "skapa tillväxt och jobb". Hon nämner också att hon vill förenkla reglerna för företagare och lyfter även fram en översyn för statliga riskkapitalbolag.

Anna-Karin Hatt får delvis nya uppgifter. Hon blir IT- och energiminister och tar alltså över energifrågorna som tidigare skötts av näringsministern.

– Jag har nu bett Anna-Karin (Hatt) att fortsätta, men med en ny och bredare portfölj, sade Annie Lööf, som talade om hur hon formar Centerpartiets nya ledning och deltagande i regeringen.

Hatt säger att hon vill värna och stärka konsumentens ställning.

– Energipolitiken är ett stort och spännande område, säger hon och betonar bland annat vikten att minska utsläppen av utläppsgaser med 40 procent.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons