Annons
Nyheter

Ask: Flera konstruktiva förslag

Det blir olagligt att genomföra en sexuell handling med en person utan den personens tillåtelse, föreslår sexualbrottsutredningen. Brottet benämns sexuellt övergrepp. Detta och flera andra lagförändringar föreslås av utredningen som överlämnade sitt förslag till justitieminister Beatrice Ask (M) i dag.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010
Foto: 

Beatrice Ask tycker att utredningen ger flera konstruktiva förslag på hur dagens lagstiftning kan skärpas och tydliggöras.

- I vissa fall har domstolarna inte tolkat att det funnits ett brott enligt lagen, även fast du och jag och många andra varit överens om att en person blivit utsatt för sex mot sin vilja. Just den typen av situationer som tidigare har halkat emellan paragraferna - när man är så panikslagen att man helt enkelt inte klarar av att reagera eller säga ifrån - försöker utredaren fånga upp genom att införa ett nytt brott.

Annons

Kravet på att kvinnan ska ge sitt samtycke till sex för att det inte ska räknas som ett brott har dock varit kontroversiellt. Det kan leda till att polisutredningar och rättegångar fokuserar på hur kvinnan betett sig, i stället för den misstänkte gärningsmannens agerande.

- Samtycke tror jag rent generellt de flesta är överens om att det ska vara om man ska ha sex med varandra. Däremot är det svårt juridiskt. Det blir väldigt intressant att se vad remissinstanserna säger.

Just frågan om samtycke är central och viktig, enligt utredaren Nils Petter Ekdahl.

- En fördel med samtyckesreglering skulle vara en naturlig fortsättning på synen på sexualbrotten. Det är den sexuella kränkningen som bör vara i fokus och inte användningen av tvång eller hot, sade han vid en presskonferens i dag.

I dagsläget krävs närmast att målsägaren, enligt utredaren, är medvetslös för att begreppet "hjälplöst tillstånd" ska gälla, vilket enligt honom är för snävt. Andra förslag är att våldtäktsbestämmelsen utvidgas så att fler fall av sexuella utnyttjanden bedöms som våldtäkt. Vidare skärps straffskalorna för sexuellt utnyttjande av barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

När den nya sexualbrottslagen trädde i kraft den 1 april 2005 fick den både ris och ros. Många ansåg lagen bra när det gäller övergreppen på barn. Däremot riktades kritik mot lagstiftningen för vuxna. Problemet anses vara de höga kraven för det subjektiva uppsåtet, det vill säga om mannen i samband med gärningen förstod att kvinnan sade nej eller inte.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, är i stora drag nöjd med utredningens förslag.

- Det är mycket tillfredsställande att utredarna drar gränsen för det straffbara området för att leva upp till Europakonventionen. All sex utan samtycke ska vara straffbart och det blir det genom att man infört begreppet sexuellt övergrepp, säger Madeleine Leijonhufvud till TT.

Hon hoppas och tror att de kvinnor som är mycket unga och som utsatts för sexuella övergrepp ska omfattas av den nya brottsrubriceringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons