Annons
Nyheter

Batra leder finansutskottet

Moderata riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra får ännu ett tungt politiskt uppdrag - det som ordförande i riksdagens finansutskott.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Enligt TT:s källor är det finansminister Anders Borg (M) som lyft fram och propagerat för hennes namn.

Anna Kinberg Batra ser fram mot ordförandeposten, men det främsta skälet till att Moderaterna nu tar över ledningen för utskottet har med kontroll att göra.

Annons

- Det viktigaste för oss är att ha ett stadigt grepp om finanspolitiken också i riksdagen, säger Kinberg Batra till TT.

Häromdagen blev hon också ny gruppledare i riksdagen för partiet.

Föregående mandatperiod har Stefan Attefall (KD) lett finansutskottet. Attefall utsågs i veckan till civil- och bostadsminister.

Moderaten Tomas Tobé, riksdagsledamot från Gävleborg, väntas ta över ordförandeposten i riksdagens arbetsmarknadsutskott, enligt vad TT erfar. Tobé tar över posten från partikollegan Hillevi Engström, som häromdagen fick en plats som arbetsmarknadsminister av statsministern.

Moderaterna räknar med att få ordförandeposterna i sex av riksdagens utskott när valen formellt är färdiga, nästa vecka. Förutom Anna Kinberg Batra i finansutskottet och Tomas Tobé i arbetsmarknadsutskottet väntas Gunnar Axén få den posten i socialförsäkringsutskottet, Margareta Pålsson i utbildningsutskottet och Henrik von Sydow i skatteutskottet. Och Karin Enström får ta klubban i utrikesutskottet.

Mats Odell (KD), som efter valet har fått träda tillbaka som kommun- och finansmarknadsminister, blir ordförande i näringsutskottet, enligt riksdagskollegan Carl B Hamilton (FP).

- Det ska mycket till om det inte blir så här. Det finns en överenskommelse mellan partierna om det här, som är stabil, säger Mats Odell om nomineringen till att bli ordförande i näringsutskottet.

Han säger sig vara hedrad.

- De frågorna som behandlas i utskottet, som företagsklimatet och energiförsörjningen, är viktiga. De är grunden för att Sverige ska fortsätta att vara en välfärdsnation.

Den nya parlamentariska situationen, med SD som potentiell vågmästare i frågor där höger- och vänsterblocken står på olika sidor, gör uppdraget extra viktigt, enligt Odell.

Annons

- Det kommer att finnas utmaningar som handlar om att på ett bra sätt få igenom regeringens politik.

Odell blev tidigare i veckan även ny gruppledare för KD i riksdagen. På den posten ersätter han Stefan Attefall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons