Nyheter

Black Cobra tar av sig tröjorna

Även om det kriminella nätverket Black Cobra lägger ner verksamheten så fortsätter polisens insatser. Enligt polisen spelar det inte så stor roll vilken tröja medlemmarna har på sig. Det handlar om individerna.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2012

– De försvinner ju inte. De finns kvar och fortsätter förmodligen med kriminell verksamhet. Vårt arbete mot dem fortsätter, säger Linda Haddemo vid Malmöpolisen. Hon är informationsansvarig för operation Alfred, Malmöpolisens särskilda insats mot kriminella gäng, som varit i gång sedan årsskiftet.

Operation Alfred har inneburit ett hårt tryck på gängen. Fram till sista mars hade det bara i Malmö polisområde gjorts nästan 1 500 frihetsberövanden.

Det är Sydsvenskan som avslöjar att Black Cobra, ursprungligen från Danmark, tänker lägga ner. Enligt tidningens källor ska i ett första steg gängets avdelning i Skåne läggas ned. Avdelningarna i andra delar av landet – som Stockholm, Uppsala och Eskilstuna – ska finnas kvar ytterligare en tid.

Polisens allt hårdare tryck uppges som en bidragande orsak till nedläggningen.

Att det kriminella gänget Black Cobra slopar sitt varumärke med ormen är en framgång för polisen, anser Linda Haddemo.

– Men vi fortsätter vårt arbete mot de kriminella gängen, säger hon till TT.

Lars Öjelind vid Rikskriminalen uppskattar att det handlar om cirka 700 personer som har någon form av tillhörighet till dessa gäng.

– En del är bara i början av sin kriminella karriär och andra är tungt kriminella, säger han. Vilken tröja de har på sig har inte någon betydelse för vårt arbete. Det handlar hela tiden om individerna.

Det positiva om namnet Black Cobra försvinner skulle, enligt Öjelind, vara att de kriminella tappar ett påtryckningsmedel. Han tror också att nyrekryteringen kan minska.

– Det gäller nu att styra dem som blir utan tillhörighet i rätt riktning, säger han till TT.

Han anser att Black Cobras upphörande är ett gyllene tillfälle för kommunerna att styra unga i riskzonen i rätt riktning.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.