Annons
Nyheter

Cancervaccinering kan försenas igen

Vaccineringen av alla flickor i femte och sjätte klass mot cancer i livmoderhalsen kan komma att försenas ytterligare.
Nyheter • Publicerad 16 september 2011

Efter en andra upphandling hotar det förlorande företaget med att överklaga landstingens beslut.

Ännu ett överklagande kan göra att flickor i årskurs fem och sex får fortsätta att vänta på att vaccineras mot livmoderhalscancer.

Annons

Vaccineringen av alla flickor i femte och sjätte klass mot cancer i livmoderhalsen kan komma att försenas ytterligare. Landstingen har efter upphandling valt vaccinet Gardasil som marknadsförs av företaget MSD.

Glaxosmithkline, med det konkurrerande vaccinet Cervarix, hotar med att överklaga beslutet vilket kan leda till att vaccinationen fördröjs i flera månader.

I den första upphandlingen, som blev klar våren 2010, valde landstingen Cervarix. Det uppskattades inte av konkurrenten MSD som överklagade. På grund av att avtalstiden var för lång i det aktuella avtalet, gick företagets begäran om en förnyad upphandling igenom. I denna upphandling gjorde landstingen helt om och valde Gardasil. Ett argument som landstingen hade var att Gardasil även skyddar mot kondylom, könsvårtor.

Att landstingen nu inte bara ser till vaccinets skydd mot livmoderhalscancer utan även kondylom, ser Glaxosmithkline som ett avsteg från upphandlingens syfte. Om Glaxosmithkline överklagar är det upp till förvaltningsrätten att avgöra om upphandlingen ska göras om eller inte. Men även förvaltningsrättens beslut går att överklaga till kammarrätten.

– Vi vill inte bråka i onödan! säger Johan Thor, vaccindirektör på Glaxosmithkline, till TT med anledning av landstingens beslut att välja konkurrentens vaccin mot cancer i livmoderhalsen.

– Vi vill helst slippa en utdragen rättsprocess. Därför ger vi nu landstingen en chans att ändra sitt tilldelningsbeslut. Det enda vi vill är att de ska följa de krav som man ursprungligen ställde i upphandlingen.

Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, reagerar starkt på Glaxosmithklines "hot" om att ta den nyss genomförda upphandlingen till domstol – om landstingen inte ändrar sitt tilldelningsbeslut.

– Jag kan inte tänka mig att landstingen ändrar något beslut.

TT: Har landstingen nu genomfört upphandlingen som man ska, eller finns det risk att den måste göras om en tredje gång?

– Som du säkert kan tänka dig så har vi denna gång gjort allt vi kunnat för att försäkra oss om att upphandlingen har gått rätt till.

Annons

TT: Vad säger du om GSK överklagar upphandlingen och vaccinationsstarten fördröjs ytterligare?

– I så fall beklagar jag det, eftersom det går ut över medborgarna. Samtidigt kan jag förstå om företaget är besviket. Sedan kan man ha synpunkter på lagstiftningen som möjliggör att vi kan hamna i en sån här situation.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons