Nyheter

Deadline för deklarationen förlängs

Nu lättar pressen lite på alla som är sent ute med deklarationen. Deklarationstiden förlängs ett dygn eftersom det varit svårt att komma fram till skatteupplysningen.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2012
Foto: 

På grund av tekniska problem med Skatteverkets växel är den nya gränsen för att lämna in deklarationen den 3 maj. Men det går fortfarande att ringa till skatteupplysningen och teknikjouren så man behöver inte vänta till i morgon, enligt Skatteverket.

– De flesta kommer fram. Men man ska inte behöva ringa fem gånger och bli utkastad, därför förlänger vi deklarationstiden, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Förlängningen är till för de som har frågor om deklarationen, påpekar han.

– Om man bara behöver godkänna ska man göra det i dag.

Men ingen kommer att få förseningsavgift om man lämnar in deklarationen under torsdagen.

Första gången

Det är alltid högt tryck på Skatteverkets telefonväxel sista deklarationsdagen, så varför problemet har uppstått just i år vet man inte.

– Det är faktiskt första gången det händer, säger Kay Kojer.

Mest tryck på telefonlinjerna brukar det vara mellan 19 och 22 på kvällen, och det vanligaste problemet är att man saknar kontrolluppgifter från banken som rör till exempel aktieaffärer.

– Då är tipset att skicka in deklarationen ändå och komplettera med uppgifterna sedan, säger Kojer.

Försenade deklarationer ovanligt

Lämnar man in senare än 24.00 på torsdag kostar det pengar – en tusenlapp för den som är upp till tre månader sen. Men särskilt vanligt är det inte, förra året fick bara 5 000 svenskar betala.

– Man kan ju vara sjuk eller bryta benet på vägen när man ska lämna in. Ibland finns det skäl till att man inte får förseningsavgifter trots att man lämnar in för sent.

Många har redan klarat av deklarationen. Sent på onsdagseftermiddagen hade drygt 4,5 miljoner e-deklarationer kommit in till Skatteverket.

– Det är 300 000 fler än vid samma tid förra året, säger Kay Kojer.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.