Annons
Nyheter

Den ekologiska åkermarken ökar

Varför ska man använda konstgödsel och bekämpningsmedel när man inte behöver? Den frågan ställde sig Carl-Erik Ehrenkrona i Mjölby 1998. Sedan dess driver han ekologiskt lantbruk – och allt fler svenska bönder gör som han.
Nyheter • Publicerad 13 september 2011

Ekologiskt producerade livsmedel är oftast dyrare, men trots det ökar efterfrågan stadigt.

Sedan 2005 har arealen jordbruksmark som används för ekologisk produktion nästan fördubblats.

Annons

– Hos de konsumenter som bestämt sig för att handla ekologiskt är priset inget hinder, säger Carl-Erik Ehrenkrona.

Producenter av mjölk, ägg och spannmål kan räkna med bättre betalt för sina varor om de framställts ekologiskt. Däremot är det svårare för köttproducenter att få ersättning för merkostnaderna.

Förra året odlades 439 000 hektar ekologiskt, en ökning med 14 procent jämfört med året innan.

Smaken är ett av argumenten för att välja ekologiskt, anser Carl-Erik Ehrenkrona och pekar på tomater som exempel.

– Det är stor skillnad på en tomat som själv fått söka sina näringsämnen i marken och en som odlats på mineralull med dropp, säger han.

Den ekologiska produktionen är mest populär i Värmlands och Jämtlands län.

Regeringens mål om 20 procent ekologisk åkermark är dock ännu inte uppnått.

– Men jag tvivlar inte det minsta på att det uppnås, säger Ehrenkrona.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons