Den ekologiska åkermarken ökar
Ekologiskt producerade livsmedel är oftast dyrare, men trots det ökar efterfrågan stadigt.
Sedan 2005 har arealen jordbruksmark som används för ekologisk produktion nästan fördubblats.
– Hos de konsumenter som bestämt sig för att handla ekologiskt är priset inget hinder, säger Carl-Erik Ehrenkrona.
Producenter av mjölk, ägg och spannmål kan räkna med bättre betalt för sina varor om de framställts ekologiskt. Däremot är det svårare för köttproducenter att få ersättning för merkostnaderna.
Förra året odlades 439 000 hektar ekologiskt, en ökning med 14 procent jämfört med året innan.
Smaken är ett av argumenten för att välja ekologiskt, anser Carl-Erik Ehrenkrona och pekar på tomater som exempel.
– Det är stor skillnad på en tomat som själv fått söka sina näringsämnen i marken och en som odlats på mineralull med dropp, säger han.
Den ekologiska produktionen är mest populär i Värmlands och Jämtlands län.
Regeringens mål om 20 procent ekologisk åkermark är dock ännu inte uppnått.
– Men jag tvivlar inte det minsta på att det uppnås, säger Ehrenkrona.