Nyheter

Ehec-smittade svenskar får dialys

Minst 30 svenskar har nu insjuknat i ehec. Flera får dialys efter allvarliga njurkomplikationer.
Inget talar för att smittan sprids vidare inom Sverige.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2011

De som insjuknat har troligen blivit smittade i Tyskland. I två fall har Smittskyddsinstitutet (SMI) kunnat visa att smittan är av samma typ som i det tyska utbrottet.

- Det verkar som att den inte sprids mellan svenskar och att det inte finns en direkt källa för smitta i Sverige, säger Antonio Barragan, överläkare på SMI.

Tretton av de smittade svenskarna utreds för den allvarliga njurkomplikationen HUS, flera får dialys och intensivvård.

- HUS är en potentiellt dödlig komplikation. Den kan göra så att blodkroppar går sönder, att kärlen retas och kan leda till njursvikt, säger Barragan.

SMI bedömer att fler sjuka kommer att upptäckas de närmaste dagarna, men troligtvis kommer antalet inte att dra iväg markant.

- Det är viktigt att följa dem som är svårt sjuka, men också att se till att de som inte har svåra symptom inte sprider smittan vidare, säger Barragan.

TT: Borde svenskar undvika att åka till Tyskland?

- Det finns inga reserestriktioner utfärdade. Men svenskar som åker dit, särskilt till norra Tyskland, bör följa de restriktioner som tyska myndigheter gått ut med - att inte äta sallad, gurka och tomat, säger Barragan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.