Nyheter

Experter: Bråttom få med tandvården

Tre odontologer anser att det brådskar att integrera tandvården i hälso- och sjukvårdslagen, precis som skett i Danmark, Finland och Island. Annars finns ingen helhetssyn på patienterna, hävdar de.
Nyheter • Publicerad 8 april 2014
Tandvård.
Tandvård.Foto: 

"Att munnen är en del av kroppen kan tyckas självklart. Men så självklart är det inte, eftersom vi har två olika lagar - tandvårdslagen för munnen och hälso- och sjukvårdslagen för resten av kroppen. Också försäkringssystemen är olika, och vi har helt olika utbildningar för munnen och resten av kroppen", konstaterar professor emerita Ingegerd Mejàre, professor Björn Klinge och docent Sofia Tranæus i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Odontologerna anser att det finns flera fördelar med att inkorporera tandvårdslagen i hälso- och sjukvårdslagen.

"Då skapas förutsättningar för att vi ska få nödvändig kunskap om vårdinsatser, bättre utbildning både för blivande tandläkare och läkare och större möjligheter till medel för viktig klinisk behandlingsforskning, skriver de.

På grund av att patienterna själva till stor del finansierar vuxentandvården kan den, enligt experterna, nu uppfattas vara individens och inte samhällets problem.

"Vi anser tvärtom att samhället även på detta område ska företräda patientens intressen, så att god vård på lika villkor kan erbjudas", skriver de tre odontologerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.