Annons
Nyheter

Få landsting klarar vårdgarantin

Bara en tredjedel av landstingen klarar av att ge vård inom rimlig tid enligt vårdgarantin, skriver Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010

Det innebär en klar försämring jämfört med förra året, då nästan samtliga landsting levde upp till kraven för att få del av regeringens kömiljard.

För att få del av kömiljarden måste landstingen klara av att uppfylla vårdgarantin för minst 80 procent av patienterna. Det innebär att patienten inte ska behöva vänta mer än tre månader på att träffa en specialistläkare, och att det därefter inte ska dröja mer än tre månader innan patienten opereras eller får behandling.

Annons

För besök hos specialistläkare klarar sex landsting gränsen för kömiljarden enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) avstämning. Dalarna och Uppsala får sämst resultat, där får bara 69 respektive 67 procent vård i tid.

När det gäller väntan på operation är det bara två landsting som kvalificerar sig till kömiljarden - Halland och Västernorrland, som klarar av att ge 87 respektive 81 procent av patienterna vård i tid. Sämst är återigen Dalarna, där hälften av patienterna som skulle på operation fick vänta längre än tre månader. Även Blekinge och Södermanland får dåliga resultat.

SKL ser två huvudsakliga förklaringar till att siffrorna försämrats. Dels räknas alla medicinska åtgärder nu med i statistiken, något som drivit upp omfattningen av patienter med 65 procent. Dels måste landstingen nu även räkna med dem som väntar frivilligt på behandling.

- Det är patienter som har erbjudande om vård inom vårdgarantin, men som tackar nej för att tidpunkten inte passar. Personen kanske erbjuds en höftledsoperation i mars, inom tremånadersgränsen, men hellre vill ha den i maj eller juni. Det handlar alltså om planerad vård som man kan vänta på, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg.

Trots de skärpta kraven tycker han att bilden som ges i september ser dyster ut.

- Bilden är mörkare än vi hade trott. Men än så länge kan vi inte säga säkert att det handlar om en försämring jämfört med i våras i och med att de här nya kraven har tillkommit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons