Nyheter

Färre infektioner i vården

De vårdrelaterade infektionerna bland sjukhuspatienter minskar sedan en särskild satsning inleddes 2008.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2012

Andelen patienter som får infektioner på sjukhus som de inte hade med sig dit har sjunkit från 9,3 procent andra halvan av fjolåret till 8,9 procent i år. Det tangerar den lägsta andelen sedan mätningarna började 2008.

På längre sikt minskar främst infektioner bland äldre patienter, trots att de blivit fler och att sjukhusen behandlar allt sjukare patienter.

Sveriges Kommuner och Landsting har sedan 2008 en särskild satsning för minska infektionerna. Mycket handlar om förbättrad hygien på sjukhusen.

Mätningar görs varje halvår. I vårens mätning ingår cirka 24 000 anställda i landstingen och cirka 5 800 i 78 kommuner. 91 procent av de anställda i landstingen klarar att följa de klädselregler som gäller, och 81 procent av de kommunalt anställda gör det.

I landstingen klarar 68 procent att klara både klädsel- och hygienreglerna, en uppgång med tre procentenheter. I kommunerna är samma siffra 43 procent, ner tre procentenheter.

Vårdrelaterade infektioner handlar oftast om urinvägsinfektioner, sårinfektioner efter operationer eller lunginflammation.

YA Praktikant
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.