Nyheter

Fler dömda kan slippa fängelse

Fler som fälls för till exempel grovt rattfylleri och grov kvinnofridskränkning kan i framtiden slippa fängelse.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2012

En utredning föreslår att fängelse under ett år ska vara villkorligt för tidigare ostraffade.

Regeringens utredare, hovrättspresident Fredrik Wersäll, medger att en sådan reform kan vara svår att förklara.

– Det är en av de stora pedagogiska uppgifterna. Vi tror att detta sakligt sätt är rätt, säger han.

Utredningen vill avskaffa kortare fängelsestraff för tidigare ostraffade. Om domstolen anser att straffet för ett brott ska vara mindre än ett års fängelse, så ska straffet vara villkorligt. Tanken är att det ska kombineras med böter, samhällstjänst, övervakning, hemarrest eller olika former av vård.

Prövotid

I dag finns vissa brott för vilka ett antal månaders fängelse ofta anses som en normal påföljd även för tidigare ostraffade. Det handlar till exempel om grovt rattfylleri, grov kvinnofridskränkning, sexuellt övergrepp mot barn, mened och narkotikabrott. Utredningen anser inte att sådana brott ska bedömas annorlunda.

Villkorligt fängelse ska, enligt förslaget, innebära en prövotid på två år. Ett nytt brott under den tiden innebär dock inte att man automatiskt åker in.

– Det skulle innebär enorma ökningar av fångpopulationen, vi vet att väldigt många återfaller, säger Wersäll.

Han anser ändå att påföljdssystemet skulle bli trovärdigt i folks ögon, eftersom villkorligt fängelse kombineras med andra sanktioner. Dessutom skulle man kunna satsa på frivården i stället för dyra korta anstaltsvistelser.

Välkomnas

Justitieminister Beatrice Ask (M) välkomnar att det föreslagna systemet är tydligare än dagens. Hon vill ännu inte ta ställning till enskilda delar, men tycker inte att dagens korta fängelsestraff till exempel för grova rattfyllerister, är effektiva.

– En månads fängelse kan inte komma till rätta med gravt alkoholmissbruk, säger hon.

Ask tycker dock att man kan ha synpunkter på om att brott mot en villkorlig fängelsedom inte ska leda till att man automatiskt åker in.

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund och tidigare överåklagare, tycker att förslaget om ett villkorligt fängelse är tilltalande och tror att medborgarna i allmänhet är förstående för att det är återfallsförbrytaren som är den riktigt farlige.

Även Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är positiv.

– Fängelse är ett dyrt och ganska ineffektivt sätt att förebygga brott, i synnerhet när det gäller människor som inte tidigare är straffade.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.