Fler reformer efterlyses
Fackförbundet ST saknar långsiktighet och satsningar för fler jobb.
"Regeringen konstaterar själv att sysselsättningen viker och arbetslösheten ökar nästa år. Då måste svaret vara ett företagsklimat som uppmuntrar företag att investera och utvecklas i Sverige. Det är endast så vi på sikt kan stärka konkurrenskraften och se till att Sverige har motståndskraft när det stormar i världsekonomin", skriver Urban Bäckström i en kommentar.
För lite och på fel saker, är LO:s kommentar till budgeten.
"Regeringens budget lever inte upp till regeringens uttalade ambitioner att minska arbetslösheten. Sparivern kombinerat med ineffektiva skattesänkningar innebär i stället att arbetslösheten stiger ytterligare nästa år", skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i sin kommentar.
Fackförbundet ST, som har nästan 100 000 medlemmar på statliga arbetsplatser, tycker inte att budgeten duger.
"Det är bra att regeringen möter upp den förlängda lågkonjunkturen. Men de små stegens politik räcker inte hela vägen. Jag saknar långsiktighet och satsningar för fler jobb. Budgeten täcker inte ens löneökningarna för nästa år", säger förbundsordförande Annette Carnhede i ett pressmeddelande.
Fackförbundet Unionen välkomnar inte regeringens förslag om sänkt restaurangmoms.
"Regeringen borde ha satsat mer på kompetensutveckling till anställda ute i företagen. Sänkt restaurangmoms kostar mycket men ger små effekter på jobb och tillväxt", skriver Mats Engström, samhällspolitisk chef vid Unionen, i en kommentar.
I höstbudgeten saknas åtgärder för att skapa tillväxt och ökad sysselsättning i tjänstesektorn, skriver arbetsgivar- och branschorganisation Almega.
"Det rimliga vore att regeringen riktade in sina åtgärder till att ytterligare stödja de delar av svensk ekonomi som går bäst, tyvärr saknar jag en sådan analys", skriver Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.
I stället för att satsa på sänkt restaurangmoms borde regeringen sänka värnskatten, anser organisationen.
TCO:s ordförande Eva Nordmark tycker att det är bra att regeringen satsar mer på arbetsmarknadspolitiken, men efterlyser fler åtgärder. Hon anser bland annat att regeringen borde införa en utbildningsgaranti för alla som är yngre än 25 år och satsa på praktikplatser för akademiker.
"Mot bakgrund av den mörka bild regeringen samtidigt målar upp borde det finnas mer av aktiv stimulanspolitik för att motverka konjunkturnedgången. Sverige står inför stora behov av investeringar och det är klokt att sjösätta många av dessa när det finns stor ledig kapacitet i ekonomin."