Nyheter

Fredag den 13 ingen olycksdag

I dag är en riktig otursdag. Åtminstone enligt folksägen och skrock.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012
Foto: 

Men flera undersökningar visar att fredag den 13 inte alls är särskilt olycksdrabbad.

Enligt en olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa gjort sker nästan sju procent färre skador under en fredagen den 13 än under en helt vanlig genomsnittlig dag.

– De anmälda skadorna är även tre procent lägre fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag, säger Johan Eriksson på Trygg-Hansa.

Bolaget har granskat de drygt två miljoner skador som anmälts till försäkringsbolaget under de senaste fem åren.

– Ska man titta på utfallet av den här granskningen så är fredagen den 13 en turdag. Men för bilägarna kan det vara en liten otursdag eftersom det har skett fler bilstölder den dagen än under andra jämförbara dagar, säger Johan Eriksson.

Enligt Trygg-Hansas granskning sker de flesta skadorna på måndagar – det är åtminstone den dagen som angetts som skadedag.

– Förmodligen beror det på att många anger måndagen som den dag skadan skett när man inte riktigt vet när en skada inträffat under den gångna helgen, säger Johan Eriksson.

För några år sedan slog även dåvarande Räddningsverket hål på myten om denna påstådda olycksdag. En granskning av de kommunala räddningstjänsternas utryckningar visade att dessa fredagar inte var mer olycksdrabbade än andra fredagar.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.