Annons
Nyheter

Gott hopp för unga psyksjuka

Att må dåligt psykiskt som ung behöver inte ge en dålig prognos för resten av livet.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010

I en unik studie i Lund där man följt upp personer med diagnosen djup depression under perioden 1956-1969 visade sig mer än häften ha mått varaktigt bra flera årtionden.

- Det är inte ovanligt att ha en depression och sedan förbli frisk. Många klarar sig bra efter en depression, säger docent och överläkare Louise Brådvik vid Lunds universitet, som genomfört studien.

Annons

Totalt 1 206 patienter med diagnosen djup depression vårdades vid dåvarande Lunds lasarett under 1956-1969.

Av dem levde 216 ännu 2006, och cirka 150 tillfrågades om att vara med i studien.

- En del var gamla och dementa och kunde därför inte vara med, säger Louise Brådvik.

75 tackade ja, och även om materialet inte är stort är det unikt i sitt slag att på så sätt kunna följa patienter över flera decennier, påpekar Brådvik.

Av de 75 hade 39 haft en eller få episoder av depression och sedan mått varaktigt bra, elva hade varit sjuka länge, men sedan friska länge, mellan 12 och 29 år. Tolv personer hade haft en eller få episoder av depression, och sedan fått återfall sent i livet.

Bara 13 personer hade haft ett kroniskt förlopp och var fortfarande sjuka.

- Återfall i depression bäddar för nya återfall, ofta tätare och svårare. Ofta förekommer någon första utlösande faktor, sedan ska det inte mycket till, då finns en ökad känslighet, säger Brådvik.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons