Annons
Nyheter

Höjda bostadsbidrag för unga

Unga och barnfamiljer får en höjning av bostadsbidraget, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen.
Nyheter • Publicerad 15 september 2011

Han lovade också löpande diskussioner med Miljöpartiet och att rätta till brister i sjukförsäkringen.

Unga och barnfamiljer får en höjning av bostadsbidraget, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen i dag.

Annons

Han lovade också löpande diskussioner med Miljöpartiet och att rätta till brister i sjukförsäkringen.

Regeringen vill prioritera riktade insatser för att stärka trygghetsmarginalerna i människors vardag. Därför höjs bostadsbidraget för såväl unga som barnfamiljer. Pensionärer med små marginaler ges stärkt ekonomi genom en höjning av bostadstillägget.

Statsministern underströk att han leder en regering som inte har majoritet i riksdagen men att budgetlagen samtidigt ger möjlighet för regeringen att hålla god budgetdisciplin och sunda statsfinanser.

Men regeringen måste söka stöd för överenskommelser på andra områden.

– Regeringen kommer att eftersträva breda och ansvarsfulla lösningar i riksdagen, där det kan vara naturligt att löpande föra diskussioner med främst Miljöpartiet, men även Socialdemokraterna när förutsättningar ges, sade Fredrik Reinfeldt.

– Vi prioriterar insatser för att stå emot (den ekonomiska) oron, sade Reinfeldt.

Han räknade sedan upp en rad redan presenterade budgetförslag som halverad restaurangmoms, ett arbetsmarknadspaket och en lärarsatsning.

Reinfeldt gick också in på ambitionerna att stärka välfärden. Han pekade bland annat på att brister i sjukförsäkringsreformen ska rättas till.

Fredrik Reinfeldt gav inga besked i sin regeringsförklaring om hur regeringen ska rösta nästa vecka i FN, då frågan om erkännandet av en palestinsk stat kommer upp.

Allt som sägs är att Sverige ska fortsätta bidra till att EU får en starkare röst för fred i Mellanöstern och att engagemanget för att Israel och ett Palestina ska kunna leva i fred och försoning sida vid sida ska fortsätta.

Annons

Det handlade om revolutionerna i arabvärlden och terrordåden i Norge i högtidstalen som föregick regeringsförklaringen.

– Stor är friheten. Så stor att människor är beredda att offra livet för den, öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt sin regeringsförklaring i dag och hänvisade till den arabiska våren.

Han hänvisade även till dem som hatar friheten och gav massakern i Norge som exempel. Detta kan bara mötas med mer öppenhet och tolerans, framhöll han.

I samband med att kungen förklarade riksmötet öppnat uppmanade han riksdagspartierna att verka mot våldet i samhället.

– Vi läser allt oftare hur helt oskyldiga människor attackeras, sade han.

Även kungen gick sedan in på sommarens terrordåd i Norge.

– Det öppna samhällets svar på sådana händelser måste vara att hot och terror ska bemötas med mer öppenhet och demokrati, sade han.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons