Annons
Nyheter

Höjt bostadsbidrag i budgeten

Bostadsbidraget höjs nästa år för barnfamiljer.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011

Bland andra inslag i höstbudgeten finns pengar till järnvägen, fortbildning för lärare och en vässad miljöbilspremie på 40 000 kronor. Det mesta är känt sedan tidigare.

För en enbarnsfamilj höjs bostadsbidraget med 300 kronor i månaden. Tre barn eller fler ger 600 kronor mer. Samtidigt sänks den nedre gränsen för vilka bostadskostnader som ger bidrag. För hushåll utan barn höjs bidraget så att det ska täcka en större del av boendekostnaderna.

Annons

Med förhoppning om fler jobb och färre frustrerade tågresenärer höjer regeringen anslaget till underhåll av järnväg men även väg. För de två närmaste åren avsätts totalt fem miljarder kronor extra, varav 3,6 miljarder till järnvägen. De starkast trafikerade järnvägssträckorna ska prioriteras, inte minst de sträckor där många arbetspendlar.

Lärarna är en prioriterad yrkeskår i höstbudgeten. Regeringen avsätter totalt 3,8 miljarder kronor för de tre närmaste åren på olika former av fortbildning och karriärutveckling. Den största delen av detta anslag, 1,5 miljarder, går till Lärarlyftet II – vidareutbildning för lärare som saknar behörighet i något ämne de undervisar i. Den näst största delen i potten, 1,4 miljarder kronor, går till att införa nya karriärsteg för skickliga lärare.

En procent av den beräknade bruttonationalinkomsten (BNI) avsätts till internationellt bistånd 2012. Summan är 35,8 miljarder kronor, en ökning med 640 miljoner jämfört med i år. Till humanitärt bistånd i särskilt utsatta länder avsätts fem milijarder kronor.

För att skapa jobb för personer som lämnat sjukförsäkringen och bedöms stå långt från arbetsmarknaden föreslår regeringen lönebidragsanställningar i kultursektorn samt tidsbegränsade anställningar på Samhall.

Arbetsförmedlingen förslås få ökade anslag med 672 miljoner kronor under 2012 och med 319 miljoner kronor under 2013. För 2012 föreslås även 200 miljoner kronor för fler programinsatser i de tidiga faserna av jobb- och utvecklingsgarantin.

Regeringen inför från den 1 januari en ny supermiljöbilspremie för bilar som släpper ut allra minst koldioxid. Målet är att 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Premien blir på 40 000 kronor per bil.

Regeringen föreslår höjd skatt på tobak från årsskiftet. Skatten på cigaretter föreslås höjas med 8 procent och på snus med 11 procent. Skattehöjningarna bedöms av regeringen ha en positiv effekt på folkhälsan och ska dessutom användas som en delfinansiering av andra reformer på skatteområdet.

Anslagen till havsmiljön höjs under de kommande åren. Mellan 2012 och 2015 avsätts drygt 2,3 miljarder kronor till olika åtgärder, bland annat insatser för att minska skadorna från utsläppen av gödningsämnen i Östersjön.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons