Nyheter

Inga större skador efter stormen Emil

Stormen Emil drog fram under natten, men Skåne klarade sig undan allvarliga incidenter.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2012

– Det är lite nedrivna träd och ett par översvämmade vägar, men inget allvarligt, säger Cindy Schönström-Larsson på Polisens ledningscentral.

Stormen Emil nådde Bohuskusten med sådan styrka att Trafikverket stängde två broar: Uddevallabron vid midnatt och senare Älvsborgsbron. Då blåste det 31 meter i sekunden i byarna i Uddevalla och 29 i Göteborg.

Det djupa lågtrycket som orsakat ovädret låg under natten över södra Norge och var på väg in i Dalsland och Värmland. SMHI utfärdade klass 2-varning på tisdagen. Varningen gällde den följande natten för havet utanför Västkusten, i Bohuslän, Halland, Skåne, Blekinge, Västergötland, delar av Småland, Öland och Gotland.

– Varningen gäller för Västkusten under onsdagsförmiddagen och resten av dagen för övriga områden, sade SMHI:s jourhavande meteorolog Annette Berglund till TT.

– Vinden avtar långsamt, men det är fortsatt blåsigt hela dagen även när lågtrycket försvagas på sin väg österut.

Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet stoppades redan under tisdagen.

Vid midnatt stängdes tågtrafiken på elva sträckor i västra, nordvästra och norra Skåne, Småland och Östergötland och Trafikverket höll samtidigt beredskap för akuta stängningar.

I Danmark nådde Emil oväntad styrka sent på tisdagskvällen. Vid Hanstholm på Nordjyllands västkust uppmättes klockan 22.10 en medelvind på 31,2 meter i sekunden.

Det är den starkaste vind som noterats i Danmark sedan 2005, uppger Ekstrabladet.dk.

De tre stora elleverantörerna Eon, Fortum och Vattenfall redovisade vid femtiden på onsdagsmorgonen att över 15 000 kunder drabbats av strömavbrott i södra och västra Sverige.

Avbrotten inträffade när den hårda vinden fällde träd över kraftledningarna.

Emil härjade under tisdagen i Storbritannien där två människor har dött och en kvinna fick räddas ur en flod då hennes bil sköljdes över en bro, det skriver danska Politiken. När stormen under eftermiddag kom till Nordjylland blåstes 300 kvadratmeter tak bort från en fiskindustri, enligt Nordjyske.dk.

Regnet som under tisdagen drog över södra Sverige fortsätter norrut och övergår i snö i höjd med Värmland. Lågtrycket kommer att ha försvagats till på torsdag, och i Skåne väntas dagen bli regnig, med chans till snö i de norra delarna. Temperaturen kommer att ligga på runt tre grader.

Den som är trött på regnet får vänta tills på fredag. Ett högtryck kommer tillfälligt in från väster och vädret väntas bli kallt och klart. Minusgraderna kan hålla i sig under hela helgen.

Ann-Louise Olander
TT, Sydsvenskan
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.