Annons
Nyheter

Inget fackbeslut om Saabkonkurs

IF Metall har i dag inte fattat något beslut om att lämna in en konkursansökan mot Saab Automobile. Att konkursbegäran hålls tillbaka beror delvis på uppgifter om att pengar kan vara på väg in.
Nyheter • Publicerad 6 september 2011

IF Metall har inte fattat något beslut om huruvida facket i dag, ska lämna in en konkursansökan mot Saab Automobile, skriver Metall i ett pressmeddelande.

– Frågan om att begära företaget i konkurs för att få ut medlemmarnas lönefordran är en stor och komplicerad fråga. Det finns inte och har inte funnits någon tidsplan för när en eventuell konkursansökan ska inlämnas till tingsrätten. Men för var dag som går närmar vi oss en tidpunkt då frågan blir allt mer skarp, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i pressmeddelandet.

Annons

IF Metall har kunnat begära Saab Automobile i konkurs sedan i fredags. För övriga fack löper tidsfristen för betalningsanmaningen ut på onsdag respektive torsdag. Efter ett koncernfackligt möte på tisdagen beslutade Metall att ge Saab mer tid.

Att IF Metall håller tillbaka sin konkursbegäran beror enligt förbundsjuristen Darko Davidovic mer på att man har information från Saab om att pengar kan vara på väg in, än att man vill invänta övriga facks möjligheter att också begära bolaget i konkurs.

Men tålamodet tryter, förklarar Davidovic.

– Våra medlemmar har gått mer än tio dagar utan lön. Det blir svårare och svårare för oss att inte vidta någon åtgärd, säger han.

– Inser vi att Saab inte kan betala lönerna, begär vi bolaget i konkurs omgående.

Saab fortsätter att söka med ljus och lykta efter en finansiär för att få in lönerna på de anställdas konton.

– Så fort vi har något klart går vi ut och meddelar alla, men vi kommenterar inte under själva processen, säger Gunilla Gustavs vid Saabs pressavdelning.

En av de leverantörer som har störst fordringar på Saab, underleverantören IAC, har fått ekonomiska problem och släpar efter med skatten.

Bolaget krävs nu på 95 miljoner kronor i obetalda skatter. Skatteverket har vänt sig till Kronofogden som har beslutat om ett betalningsföreläggande, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

– Bolaget har i sommar inte kunnat betala som det ska. Förklaringen vi har fått från IAC är att man har likviditetsproblem, säger Margareta Åhrberg, skattehandläggare på Skatteverkets storföretagsregion till TT.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons