Annons
Nyheter

Jättebranden till stora delar släckt

Efter flera dramatiska dagar i Västmanlands skogar har släckningsarbetet nått en vändpunkt.
Den största branden som drabbat Sverige i modern tid är inringad och bombas av helikoptrar och specialplan.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014
Helikoptrar har kunnat konstatera att det har brunnit i ett fåtal hus och fordon. Många andra byggnader är intakta, skriver länsstyrelsen.Foto: 

Det senaste dygnet har det funnits en ljusning i kampen mot branden. Begränsningslinjer finns runt hela området och ytan där det brinner har krympt.

Branden är "tillsynes släckt i relativt stora områden", skriver länsstyrelsen i sin senaste uppdatering om läget. Det kan dock fortsätta att glöda under marken och eftersläckningsarbetet beräknas ta lång tid. Innan det är gjort finns alltid risken att branden blossar upp igen.

Annons

Det brinner fortfarande med öppna lågor på mindre ytor inom brandområdet.

Helikoptrar har kunnat konstatera att det har brunnit i ett fåtal hus och fordon. Många andra byggnader är intakta, skriver länsstyrelsen.

Förstärkningar från övriga landet samt fyra franska och italienska specialplan finns nu på plats. Vädret och den dåliga sikten grusade förhoppningarna om en tidig flyginsats under gårdagen. Men vid 17-tiden kunde de första planen lyfta och till sist påbörja sina stora vattenbombningar. I drygt två timmar hann planen arbeta innan de avbröts av mörkret.

Vid fyratiden i morse drog helikoptrarna igång släckningsarbetet från luften igen. Vid sjutiden hade även två av vattenbombarplanen lyft och de två sista planen ska skickas upp vid tiotiden, enligt Niklas Ekstrand, luftsamordnare på Försvarsmakten.

Dagens förutsättningar beskrivs som gynnsamma.

- I dag är väderläget ett helt annat än i går och vi förväntar oss att de ska kunna jobba de 14 timmar som är planerade, säger Ekstrand.

Vattenbombarna koncentrerar sig inledningsvis på det nordöstra hörnet av brandområdet.

- Planen ska få ett större område i dag där de kan arbeta fritt och det är den del av området där räddningsledaren bedömer läget som mest kritiskt, säger Ekstrand.

Enligt SMHI väntas sol utan nederbörd över brandområdet från och med i eftermiddag.

- Det håller i sig även under fredagen. Då ser det ut att övergå i växelvis molnighet, men med uppehåll, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog.

Under dagen drar en ovädersfront norrut från Stockholmsområdet. Det kan medföra vissa skurar över brandområdet. I huvudsak missar regnet dock brandzonen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons