Nyheter

Journaliststrejk i Danmark

Samtliga journalister på de danska medieföretagen Berlingske Tidende, B T och Berlingskes Nyhedsbureau (BNB) lade på fredagen ner arbetet i protest mot förhandlingar om ett besparingsprogram.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012

Det var mediekoncernen Berlingske Medias ägare Mecoms besked om att 87 medarbetare mister jobbet som utlöste strejken. Den inleddes efter ett flera timmar långt klubbmöte på Berlingske huvudkontor i Köpenhamn.

Journalisterna gillar inte koncernchefen Lisbeth Knudsens "brutala" sätt att sköta nedskärningarna.

På tidningen Berlingske Tidendes webbplats meddelades att journalisterna "i strid med gällande avtal" lämnat arbetsplatsen. Tidningen uppger att den under lördagen utkommer i form av en "nödupplaga".

Fackklubben har uppmanat journalisterna att återgå till arbetet.

Medarbetarna ska mötas igen på lördagsförmiddagen för att besluta om strejken ska fortsätta.

Sparplanen har redan fört med sig att gratistidningen Urban lagts ner.

Knudsen har redan tidigare sagt att sparplanen behövs för att koncernen ska står rustad på bästa sätt och kunna agera offensivt i en pressad medievärld.

I sparplanen ingick bildandet av BNB som grundades för att bli ekonomiskt och nyhetsmässigt oberoende av nyhetsbyrån Ritzau.

Maria Sällberg
TT-Ritzau
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.