Annons
Nyheter

Judiskt center vill stoppa Reepalu

Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu (S) kan inte bli Årets borgmästare.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010

Det anser judiska organisationen Simon Wiesenthal Center i Los Angeles, skriver Sydsvenskan. Han är diskvalificerad på grund av sina uttalanden i våras om staten Israel, menar centrumet. Det hävdar att Reepalu anklagar judarna för situationen i Mellanöstern eftersom de inte distanserar sig från staten Israel.

Reepalu är en av 25 kandidater i tävlingen World City Mayor.

Annons

I ett brev till tävlingens koordinator Tann vom Hove hävdar Shimon Samuels, chef på Wiesenthal-centrets internationella avdelning, att Reepalu inte kan vara något föredöme för världens borgmästare.

Centret vill att Reepalus internationella borgmästarkandidatur ska dras tillbaka och hävdar att den riskerar att vanära själva priset.

Reepalu har för sin del flera gånger förklarat att han har blivit felciterad och missförstådd och att han inte alls anser att invånare i Malmö bär skuld till Mellanösternkonflikten.

Enligt centret står över 400 000 amerikanska judiska familjer bakom Simon Wiesenthal Center i Los Angeles. I brevet till vom Hove beskrivs Malmö som en "stad med cirka 300 000 invånare, 60 000 muslimer och 756 judar".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons