Annons
Nyheter

Klart för psalmer på skolavslutning

Skolavslutningar ska få hållas i kyrkan med både präster och psalmsång.
Regeringen vill nu att det klargörs i skollagen.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2014
Foto: 

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) har de senaste årens debatt gjort många skolor osäkra på vad som är tillåtet och därför avstått från skolavslutningar i kyrkan.

- De som vill hålla skolavslutning i kyrkan, en tradition som går generationer tillbaka på många orter, ska få göra det, säger han. - Det blir tillåtet med vissa religiösa inslag. Det är ju ofrånkomligt att man har en viss religiös inramning mär man är i kyrkan.

Annons

Björklund nämner som exempel att prästen ska kunna berätta varför man firar jul och att man ska få sjunga "Den blomstertid nu kommer".

Förtydligandet i skollagen föreslås i en promemoria som regeringen presenterade på tisdagen. Enligt Björklund ska dock ceremonin utformas så att alla, oavsett religion, känner sig välkomna. Om en elev ändå inte vill delta, ska han eller hon ha rätt att avstå.

- Många invandrare är förvånade över hur dåliga vi är på att fira våra traditioner. Det är sällan invandrare som kritiserar detta. Det är den svenska vänstern som bråkar om det, säger Björklund.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons