Nyheter

Krav på ändrad försäkringslag

Företag utnyttjar otydligheter i lagtexten för att sälja gruppförsäkringar till kunder som inte efterfrågat dem. Nu kräver Finansinspektionen (FI) och Konsumentverket att lagen förtydligas, så att det står klart när så kallad reservationsanslutning är tillåten och när den inte är det.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2012

"Myndigheterna ser stora risker med att allt fler konsumenter kommer att få betala premier för försäkringar de inte behöver bara för att de missat att aktivt tacka nej till erbjudandet", skriver FI och Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Reservationsanslutning tillåts för att exempelvis fackföreningar ska kunna ansluta sina medlemmar till gruppförsäkringar, även om de inte aktivt har bett om det.

"Syftet är att ekonomiskt svaga personer ska kunna få ett tillräckligt försäkringsskydd", skriver myndigheterna.

På senare tid har dock FI och Konsumentverket uppmärksammat att även företag använder sig av metoden.

"Genom att behandla kunderna som en grupp, trots att de oftast inte har gemensamma intressen, anser företagen att de får ansluta kunderna till försäkringar de inte efterfrågat. Det här är en utveckling som både Finansinspektionen och Konsumentverket vill förhindra", skriver myndigheterna.

Tidigare anmälningar av den här typen har framför allt kommit från medlemmar i fackförbund, men i de fallen har Konsumentverket tillåtit försäkringarna.

– När det gäller fackförbunden har man ansett att det har varit okej, det har funnits en intressegemenskap mellan parterna. Men i det här nya fallet är det ett entydigt kommersiellt intresse, säger Yashin Hajee, jurist på Konsumentverket.

Från förra året har verket fått in anmälningar om en försäkring hos Energibolaget i Sverige och dotterbolaget Min El EBS AB. Företagen har en kostnadsförsäkring som innebär att kunder som exempelvis blir arbetslösa kan få elräkningen betald. Försäkringen är gratis de två första månaderna, men övergår sedan i en "frivillig" försäkring som kunderna själva måste säga nej till. Om kunden inte säger upp försäkringen så kostar den en krona per dag efter de första två månaderna.

Konsumentverket och Finansinspektionen vill förhindra att fler företag börjar införa försäkringar som kunderna aktivt måste tacka nej till, men tycker att fackförbunden även i fortsättningen ska kunna erbjuda den typen av försäkring.

– Vi tycker inte att det framgår i lagen att det ska finnas en intressegemenskap mellan parterna, och att det inte ska gälla kommersiella aktörer, säger han.

Enligt Peter Wärme, vd på Energibolaget i Sverige, valde EBS att införa försäkringen för att exempelvis förhindra att elen stängs av hos vissa kunder som har svårt att betala. Peter Wärme pekar på att den kund som vill säga upp försäkringen kan göra det direkt, utan uppsägningstid, och enligt honom har EBS inte märkt av några klagomål på försäkringen hos sin kundtjänst.

Inför att EBS införde försäkringen undersökte de vad lagen säger om reservationsanslutning, alltså att kunden tecknas för kostnadsförsäkringen och aktivt måste tacka nej till den.

– Vi tog nogsamt reda på vad som gäller. Sedan får vi ju se om man gör någon lagändring, säger han.

Han ifrågasätter att Konsumentverket tycker att olika regler ska gälla för fackförbunden och för privata företag.

– Jag förstår inte varför vi ska ha andra regler än vad fackförbunden har. Det är väl bra om det prövas.

YA Praktikant
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.