Annons
Nyheter

Många för tidigt födda dör unga

Det finns ett starkt samband mellan att födas för tidigt och att dö ung – även för dem som bara är födda ett par veckor för tidigt. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha studerat hundratusentals svenskar.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011

Det finns ett starkt samband mellan att födas för tidigt och att dö ung. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha studerat hundratusentals svenskar.

Att barn som föds för tidigt, före vecka 37, löper en ökad risk att bli sjuka och dö omedelbart efter förlossningen är välkänt. Hur riskerna ser ut senare i livet är det ingen som riktigt vet.

Annons

För att få reda på mer genomförde forskare vid Stanford University i USA en registerstudie på fler än 600 000 svenskar som alla var födda mellan 1973 och 1979. Av dessa var nästan 28 000 födda före vecka 37.

År 2008, då deltagarna var mellan 29 och 36 år gamla, hade drygt 7 000 av dem dött.

När forskarna jämförde de båda grupperna, fann de ett starkt samband mellan att vara född tidigt och risk för att dö ung. Det gällde även för dem som bara var född lite för tidigt, mellan vecka 34 och 36, mot normala 38 till 42 veckor.

Sambandet fanns dock endast i tidig barndom (1–5 år) och för unga vuxna (18–36 år). Däremellan syntes ingen förhöjd dödlighet alls.

Forskarna, som publicerar sina resultat i tidskriften Jama, konstaterar att den förhöjda risken kan sättas i samband med medfödda missbildningar, lung-, hormon- och hjärtsjukdomar, snarare än med neurologiska sjukdomar, cancer eller olyckor.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons