Nyheter

Mangs vän tipsade – nu ska han höras

Misstänkte seriemördaren Peter Mangs teg för polisen i drygt ett år – men blev mer talför när rättegången inleddes och vapenintresset skulle förklaras. Han pratade så mycket att vittnesförhören blev uppskjutna. Men på tisdagen gästas säkerhetssalen av en tidigare vän – nu vittne – som avslöjade Mangs.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2012
Foto: 

Två förhandlingsdagar är avsatta för den andra rättegångsveckan med den misstänkte serieskytten. Först ska åtalspunkten som rör mord och mordförsök på Västa Skrävlinge kyrkoväg avslutas – åklagarsidan har kallat fyra vittnen, försvaret två.

Mangs tidigare vänner får stort fokus under hela dagen, eftermiddagen ska nämligen ägnas ett dödshot den 30 oktober 2010. Knappt en vecka före gripandet misstänks Mangs ha hotat en vän som han tidigare anförtrott sig till.

På torsdag backar parterna bandet till den 13 juni 2003 då en 66-årig man blev ihjälskjuten i sin lägenhet i Malmö.

Polisutredningen om Peter Mangs har kostat minst 48 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Därmed är det den hittills dyraste utredningen i Skåne och en av de dyraste i Sverige. Förutom ovanligt många utredare har inköp av telefonlistor, datautdrag och specialister kostat mycket pengar. Men inget slår Palmeutredningen – hittills har den kostat omkring 1 miljard kronor.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.