Annons
Nyheter

Medlare hoppar av i protest

LO:s förre avtalssekreterare Hans Karlsson hoppar av sitt uppdrag som medlare vid Medlingsinstitutet.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011

Orsaken är att han inte ställer upp på att industrifacken ska diktera villkoren för hela den kommande stora avtalsrörelsen, skriver han i en debattartikel i tidningen Östran.

"Det är trist att behöva misstänka att IF Metall köper egna fördelar och betalar med de lågavlönade kvinnornas möjligheter", skriver han bland annat.

Annons

Bakgrunden till avhoppet är sprickan i LO sedan industrifacken i LO med IF Metall i spetsen inte ställer upp på att låta lönerna öka mer för de lågbetalda kvinnodominerade områdena, skriver Hans Karlsson som tidigare även varit arbetsmarknadsminister.

Orsaken till att han hoppar av som medlare för Medlingsinstitutet hänger ihop med myndighetens lagstadgade uppgift att göra industrins löneavtal till norm.

Detta trots att Medlingsinstitutet "i sina medlingar ska tvinga på övriga arbetsmarknaden samma löneökningar trots att själva fundamentet för normeringen, samordningen inom LO, gått förlorad", skriver Hans Karlsson i debattartikeln.

Om nu exempelvis Kommunal eller Handels försöker strejka sig till högre löneökningar befarar han rop från arbetsgivarna om inskränkningar i strejkrätten "och förmodligen falla i god jord hos vår högerregering", fortsätter han.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons