Nyheter

Minister kritiserar F-kassan

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) kritiserar de stora skillnader i bedömningar som Försäkringskassan gör när det gäller vilka som ska få förtidspension. Men S kräver nu att reglerna görs om.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2011
Foto: 

- Att människor ska bedömas likadant är en självklar rättssäkerhetsprincip. När det gäller sjukpenningfall har vi fått dramatiska förbättringar, men vi har inte sett samma förbättring för förtidspensionsärenden. Där är det en för stor skillnad, säger Kristersson sedan Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) kritiserat Försäkringskassan.

Kristersson att de stora skillnaderna i bedömningen av förtidspension hänger samman med att underlag är för dåliga, och att Försäkringskassan "fattar beslut på boliner som inte håller måttet".

ISF kritiserar bland annat att Försäkringskassans arbete inom flera delar av sjukförsäkringen präglas av ett myndighetsperspektiv snarare än av den försäkrades perspektiv. Den kritiserar även brister i tillämpningen av sjukskrivningsreglerna som påverkar rättssäkerheten i sjukförsäkringen.

- Det blir nu tydligt att hela sjukförsäkringsreformen har haft ett myndighetsperspektiv, där individerna glömts bort. Det blir otydligt och rättsosäkert, säger Socialdemokraternas Tomas Eneroth.

Partiet kräver därför att regelverket reformeras så att individen får tydliga rättigheter till stöd och rehabilitering.

- Anmärkningsvärt är att oskälighetsregeln, som infördes när kritiken kom förra gången för att Försäkringskassan skulle kunna göra undantag för cancersjuka och MS-sjuka, har använts vid ett enda tillfälle. Nu säger regeringen att den vill göra om det tricket en gång till. Detta visar att det i realiteten inte blir någon förändring och att svårt sjuka kommer att drabbas, säger Eneroth.

ISF kritiserar också att Försäkringskassan "alltför ofta" inte motiverar beslut om sjukersättning. Det leder till att den försäkrade inte kan förstå skälen till beslutet. ISF har också funnit att beslut om avslag ibland fattas på ofullständiga underlag.

Försäkringsdirektör Svante Borg anser att stora delar av den kritik som riktats mot den är obegriplig och känns främmande. Det gäller bland annat uppgifterna att det finns brister i rättssäkerheten, att personer som får avslag inte informeras om att de kan få rätt till halv ersättning och att underlagen är svåra att förstå eftersom de speglar ett myndighetsperspektiv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.