Nyheter

Mobilt jobb ökar stressen

Nästan vart femte företag saknar fasta telefoner på arbetsplatsen, och många anställda i storstäderna har en smartphone. Men rörligheten på jobbet ökar stressen och gör det svårare att koppla av.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2012
Foto: 

– Det paradoxala är att även om det ökar stressen så vill du jobba mer mobilt. Du vill kunna åka och hämta barnen på dagis och sedan jobba ett par timmar på kvällen, säger Mats Lundquist, affärsområdeschef för företag på Telenor Sverige.

Telenors undersökning Mobility Report 2012 bygger på intervjuer med 1 000 användare av företagsbetald mobiltelefoni och 600 beslutsfattare.

En fjärdedel av de anställda gör mer privata ärenden på arbetstid än tidigare, och nästan hälften gör mer arbetarelaterade saker på fritiden nu än tidigare, visar undersökningen.

Och att kunna jobba rörligt är viktigt för att få ihop det så kallade livspusslet, anser nästan 60 procent av de tillfrågade.

Men stressande är det. Hela 43 procent uppger att det ökar stressen och gör det svårare att koppla av. Men här skiljer sig mäns och kvinnors upplevelser åt, fler kvinnor än män upplever att rörligheten minskar stressen.

– Det kan bero på att kvinnor ofta har en bra förmåga att hantera flera saker samtidigt och att ett mobilt arbetssätt då bidrar till att minska stressen för att få ihop arbetsliv och familjeliv.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.