Annons
Nyheter

Mordförberedelserna gällde en person

Tre av de fyra män som greps av insatsstyrkan i Göteborg i lördags har häktas, på sannolika skäl misstänkta för mordförberedelser. En har släppts. Förberedelserna ska ha riktats mot en person, enligt åklagaren.
Nyheter • Publicerad 14 september 2011

Tre av de fyra män som gripits i Göteborg för mordförberedelser har nu häktas. De är på sannolika skäl misstänkta för mordförberedelser. En har släppts.

Förberedelserna till mord ska ha avsett en person, inte flera. Det kunde vice åklagare Agnetha Hilding Qvarnström bekräfta i dag.

Annons

I dag ställdes de fyra män som greps vid tillslaget i Göteborg i lördags inför häktningsdomaren.

Först ut var en 23-årig man, sedan en 26-åring och därefter en 25-årig man, som alla alltså häktats, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Det är den starkare misstankegraden. Den fjärde misstänkte, en 24-åring, släpps på fri fot, då det enligt tingsrätten inte finns tillräckliga skäl för att häkta honom.

Häktningsbeslutet kommer med all sannolikhet att överklagas.

– Min bedömning är att åklagarens skäl är mycket vaga. Min klient har förnekat brott och därför är han i viss mån förvånad över rättens beslut, säger 23-åringens advokat Urban Gilborne.

Både han och 26-åringens advokat Ulf Ahlstedt beskriver sina klienter som lugns och sansade. De är också mycket kritiska till den strikta sekretessen.

– Den är konstig, jag har protesterat mot hemlighetsmakeriet och vi har fortsatt yppandeförbud, sade Ulf Ahlstedt.

Han tycker att det råder en obalans mellan försvarssidan och åklagarsidan och vice chefssåklagare Agneta Hilding Qvarnström.

– Hon sitter på allt och kan vidta åtgärder, medan jag inte får säga någonting.

– Men allt detta med yppandeförbud och sekretess, är det ändamålsenligt och är det så här det är tänkt? frågar Ulf Ahlstedt.

25-åringens advokat Eva Henriksson kommer att för sin klients räkning överklaga häktningsbeslutet. Hon anser att underlaget är mycket tunt.

Annons

Ulf Ahlstedt, 26-åringens advokat, hade sent på onsdagseftermiddagen ännu inte kommit fram till något med sin klient om den saken.

– Det är lätt att bli häktad i Sverige, det är den slutsatsen jag kan dra, säger Henriksson efter häktningsförhandlingen, säger Eva Henriksson.

– Det som har framkommit i dag är möjligtvis ett bötesbrott. När de fyra greps av nationella insatsstyrkan var brottsmisstanken förberedelse för terrorbrott. I häktningsframställan till Göteborgs tingsrätt är dock rubriceringen förberedelse till mord.

Vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström var väldigt tystlåten efter de närmare sju timmar långa häktningsförhandlingarna. Hon gav exempelvis inget svar på frågan om det var konstnären Lars Vilks som var det tilltänkta offret.

– Vem som mordplanerna handlade om uttalar jag mig inte om.

– Fallet är belagt med förundersökningssekretess, säger hon.

TT: Rör det här fallet en samhällsomstörtande verksamhet eller är det på individnivå?

– Vi hade vissa aningar i början och därför hade vi den rubriceringen. Men några dagar har gått och vi har haft möjlighet att hitta mer och rubriceringen har mildrats, även om förberedelse till mord också är ett allvarligt brott.

– Terroristbrott som sådant förutsätter att den tänkta gärningen ska skada staten Sverige och det var svårt, när vi hade fått lite mer information, att visa det.

Frågan om när man kommer att ge ljus och insyn i utredningen svarade inte Agnetha Hilding Qvarnström på:

– Så länge förundersökning pågår så råder förundersökningssekretess.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons