Nyheter

MP anklagar regeringen för att trixa

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson anklagar regeringen för att trixa med klimatpolitiken.
Samtidigt vill hon diskutera en energiöverenskommelse med både statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Stefan Löfven.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2012

Alliansens klimatpolitik var måltavlan när Romson öppningstalade på MP-kongressen. Hon hävdade att orsaken till svenskars klimatoro är en "oansvarig" regering.

– Det måste bli ordning och reda i klimatpolitiken. Då duger det inte att trixa med statistik och uppföljning.

Romson hänvisar bland annat till riksrevisionen, som kritiserat oklarheter i klimatpolitiken.

MP pekar på siffror som visar att bara Lettland har en långsammare utbyggnad av förnybar energi än Sverige i EU. Många länder är dock på en betydligt lägre nivå.

Död hand

Enligt Romson lägger regeringens öppning för ny kärnkraft en död hand över utbyggnaden av förnybar energi. De borgerliga har enats om att tillåta att nya reaktorer ska få ersätta de gamla.

MP menar att kärnkraften skulle kunna vara helt avvecklad till 2030 och att två reaktorer kan stängas redan denna mandatperiod.

I talet uppmanade Romson både Reinfeldt och den socialdemokratiska ledaren Stefan Löfven att "bestämma sig" när det gäller att ersätta kärnkraften med förnyelsebar energi.

– Jag vill få igång sunda breda energipolitiska samtal hur vi får bort hindren för förnybar energi och slår in på vägen mot 100 procent förnybart, säger Romson.

Oro för S

De rödgröna kom inför valet 2010 överens om att kärnkraften ska fasas ut i takt med att den kan ersättas av förnyelsebar energi och att en prövning skulle ske inför varje mandatperiod.

Den nye S-ledaren Löfven, tyckte dock när han var ordförande i IF Metall att det skulle byggas nya kärnkraftverk och uppgav i Dagens Ekos lördagsintervju nyligen att den åsikten inte stred mot S-kongressens beslut om att kärnkraften ska avvecklas successivt.

Romson säger sig i dag inte tvivla på Löfvens vilja att avveckla kärnkraften.

– Men det är klart att man vet aldrig. Alla partier håller på med sin utveckling av politiken och det är klart vi är många i MP som är oroliga för om det finns falangbildning i S som vill dra deras politik tillbaka till hur den var förut när man stödde kärnkraften mer hårdnackat.

YA Praktikant
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.