Nyheter

MP ställer villkor för europakten

Statsminister Reinfeldt träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går kväll och i dag samråder EU-nämnden med finansminister Anders Borg. Ämne: Europakten.
Nyheter • Publicerad 20 januari 2012

Miljöpartiet ställer villkor för ett deltagande.

Riksdagspartierna ska inom kort ta ställning till om Sverige ska ansluta sig till euroländernas finanspolitiska pakt. Pakten syftar till att stärka förtroendet för skuldsatta euroländers statsfinanser och för euron.

Fredrik Reinfeldt vill att Sverige ansluter sig till de 17 euroländernas pakt. En förutsättning är att Sverige inte binds av paktens budgetkrav, så länge vi inte av egen kraft har bestämt oss för att gå över till euron.

Folkpartiets Jan Björklund utgår från att regeringen kommer att säga ja och Centerpartiet säger är med, men betonar att detta inte är ett första steg mot euron.

Socialdemokraterna säger nej till pakten, fastslår partiledaren Håkan Juholt.

Inför fredagens diskussioner kräver Miljöpartiet ett permanent undantag för Sverige från kravet på att införa euron.

"Är regeringen beredd att begära och få acceptans för ett formellt undantag, kan det skapa förutsättningar för samtal om eventuella för- och nackdelar med ett svenskt undertecknande av europakten", skriver Peter Eriksson, Ulf Holm och Per Bolund på Dagens Nyheters debattsida.

Är regeringen inte beredd att begära ett sådant undantag "kan Anders Borg sannolikt redan efter dagens sammanträde med EU-nämnden informera EU:s övriga finansministrar om att Sverige inte kommer att underteckna pakten", skriver de.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.