Nyheter

Norsk-svensk röra om snabbtåg

Norge vill ha höghastighetståg till Europa, men uppger att Sverige sätter stopp för planerna.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2011

Men enligt svenska näringsdepartementet har inget beslut fattats om att nya spår ska byggas mellan länderna.

Norska politiker vill att sträckan Oslo-Göteborg i en första etapp byggs om för att klara höghastighetståg. Tanken är att linjen senare ska utsträckas till Köpenhamn.

Men i Sverige finns inget intresse för att bygga om varken linjen Oslo-Göteborg eller linjen Oslo-Stockholm efter de norska önskemålen, enligt besked som den norske tågutredaren Tom Stillesby fått från svenska näringsdepartementet.

Till Aftenposten säger Stillesby att svenskarna inte vill bygga om spåren för att klara toppfarten på 330 kilometer i timmen utan begränsa farten till 250 kilometer i timmen.

Men näringsdepartementet meddelar att något sådant beslut inte har fattats.

- Det stämmer inte att den svenska regeringen har tagit ställning till detta. Frågan bereds internt, säger Mychèle Östman, pressekreterare åt infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Frågan om höghastighetståg kommer att diskuteras i mitten av juni då Elmsäter-Svärd ska träffa sin norska ministerkollega. Varifrån Stillesby fått sin information vet inte Östman. TT har sökt honom för en kommentar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.